Politie gebruikt Google Ads om cybercrime te bestrijden

5 maanden geleden gepubliceerd

De Nederlandse politie zet sinds 2021 Google Ads in om cybercrime tegen te gaan. De advertenties zijn gericht op jongeren die zoeken naar informatie over cybercrime, zoals DDoS-aanvallen.

Volgens de politie is het makkelijk om online informatie te vinden over het uitvoeren van cyberaanvallen. Met een simpele Google-zoekopdracht kunnen methoden worden onthuld om een DDoS-aanval uit te voeren. De politie gebruikt Google Ads om deze zoekers te waarschuwen voor de gevaren en gevolgen van cybercrime.

De advertenties zijn sinds 2021 ruim 360.000 keer vertoond en er is meer dan 27.000 keer op geklikt. De kosten van deze campagne bedroegen €60.000,- voor de Nederlandse politie.

Internationale samenwerking

De Nederlandse politie heeft ook samen met internationale politie-eenheden gezamenlijke Google Ads campagnes opgezet. Deze campagnes hadden ook als doel om potentiële cybercriminelen te ontmoedigen. Deze internationale campagnes resulteerden in ruim 200.000 impressies en 35.000 kliks, met kosten van €35.000,-.

Verantwoordelijkheid van technologiebedrijven

Theo van der Plas, programmadirecteur cybercriminaliteit, vindt dat technologiebedrijven zoals Google een verantwoordelijkheid hebben om jongeren te beschermen tegen het plegen van cybercriminaliteit. Hij stelt dat deze bedrijven, die een grote maatschappelijke impact hebben, hun verantwoordelijkheid moeten nemen in het voorkomen van cybercrime.

Preventie als prioriteit

Investeren in preventie van cybercrime is cruciaal volgens de politie. Cybercrime is een wijdverspreide dreiging die niet alleen individuen en bedrijven treft, maar ook de stabiliteit van hele samenlevingen kan ondermijnen. Technologiebedrijven spelen hierin een centrale rol en hebben een digitale verantwoordelijkheid om misbruik van hun platforms te voorkomen.