Overstromingen in Somalië eisen veertien levens

9 maanden geleden gepubliceerd

In Somalië zijn veertien mensen omgekomen door hevige regenval en overstromingen. Duizenden mensen zitten opgesloten in hun huizen door de wateroverlast en meer dan honderdduizend mensen hebben hun huizen moeten verlaten, volgens de VN-hulporganisatie OCHA.

Vernielde infrastructuur

Straten staan onder water en belangrijke infrastructuur zoals bruggen en wegen zijn vernield. Dit maakt het moeilijk om getroffen huishoudens te bereiken. Daarnaast wordt gemeld dat toiletten overstromen, wat het risico op verspreiding van ziekten verhoogt.

De Somalische regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. OCHA meldt dat meer dan 700.000 mensen getroffen zijn door de natuurramp.

De rol van El Niño

De hevige regenval wordt veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño. Dit heeft ervoor gezorgd dat de rivieren Jubba en Shebelle vorige maand buiten hun oevers traden. Het regenseizoen, dat loopt van oktober tot en met december, heeft vooral de gebieden Puntland, Hirshabelle en de regio langs de Jubba-rivier getroffen.

Eerdere droogte

Slechts een jaar geleden kampte Somalië met de ergste droogte in veertig jaar. In combinatie met stijgende voedselprijzen en geweld, kostte deze droogte volgens de VN 43.000 mensen het leven. Hulporganisaties wijzen op de grote rol van klimaatverandering bij humanitaire noodsituaties zoals deze.

De VN-chef Guterres stelde in april dat Somalië onevenredig veel lijdt onder de klimaatverandering, terwijl het maar relatief weinig CO2 uitstoot. “Het is gewetenloos dat Somaliërs, die bijna niets hebben gedaan om de klimaatcrisis te veroorzaken, de verschrikkelijke gevolgen ervan ondervinden”, zei Guterres.