Overheden lanceren samen nieuwe aanpak veilig verkeer

Normal vw golf
Namens de VNG ondertekende Harald Bouman, burgemeester van de gemeente Noordoostpolder, samen met minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en vertegenwoordigers van provincies en vervoersregio`s in Utrecht vandaag het startakkoord voor de nieuwe aanpak veilig verkeer.

Afgelopen december werd het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 gepresenteerd. Vandaag tekenden Rijk, provincies, gemeenten en vervoerregio’s voor de start van de uitvoering. Met dit officiële startsein onderstrepen alle partners hun gedeelde ambitie: nul verkeersslachtoffers.

Risicogestuurde aanpak  "Verkeersveiligheid verdient veel aandacht,` aldus Bouman bij de ondertekening. Hij is blij met het plan, dat niet zozeer reactief kijkt naar wat er gebeurd is, maar toewerkt naar een risicogestuurde aanpak van acties in de infrastructuur en in de educatie.

`Het zijn de gemeenten die samen met scholen kinderen verkeerseducatie geven. Het zijn ook de gemeenten die juist ook in de oudere doelgroep mensen leren hoe ze wel of niet op de elektrische fiets moeten stappen. Toch zijn we er nog niet in geslaagd om de dalende trend voort te zetten tot een nog lager aantal verkeersslachtoffers. Daarom denk ik dat het verstandig is om er samen met het rijk, samen met provincies, veel meer werk van te maken, en niet alleen maar in te zetten op een prachtig plan, want verkeersveiligheid kan niet alleen met een glimlach worden gerealiseerd. Ik teken dan ook van harte, niet alleen voor mezelf, voor de VNG, maar ook voor al die mensen die veilig over straat willen.`

Nul verkeersslachtoffers  Onderdeel van de aanpak is een landelijk actieplan om onder meer de veiligheid op de fietspaden te verbeteren en gevaarlijke rotondes en kruispunten onder handen te nemen. Er komen speciale expertteams die samen met gemeenten en provincies de risico`s voor de lokale verkeersveiligheid gaan aanpakken. Minister Van Nieuwenhuizen: ‘Met hulp van deze teams gaan provincies en gemeenten nu aan de slag. Eerst om de lokale verkeersveiligheid in kaart te brengen. En vanaf dit najaar met concrete maatregelen om de gevaarlijke situaties aan te pakken. Vandaag zetten we met elkaar een nieuwe stap richting nul verkeersslachtoffers’.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief