Overaanbod aan woningen in China leidt tot prijsdalingen en toenemende export van bouwmaterialen

6 maanden geleden gepubliceerd

China worstelt met de gevolgen van een barstende huizenbubbel. De zwakke verkoop en de grote voorraad hebben ertoe geleid dat het land meer dan vijf jaar nodig zal hebben om het overaanbod kwijt te raken. Met een dalende bevolking en stijgende levensstandaard zal de vraag naar woningen in China waarschijnlijk verder afnemen. Dit heeft geleid tot een verwachte toename in de export van goedkope bouwmaterialen uit het land.

Prijsverlagingen en overaanbod

De prijzen voor huizen zijn in veel gevallen aanzienlijk verlaagd. Bijvoorbeeld, een appartement van 110 vierkante meter wordt nu verkocht met een korting van 22%, voor 620.000 yuan (ongeveer $86.300). Sociale media en websites staan vol met gesprekken over kortingen en prijsverlagingen.

De hoeveelheid overtollige voorraad wordt berekend door de totale oppervlakte van verkochte woningen af te trekken van de totale oppervlakte van gebouwde woningen. Eind 2023 was deze hoeveelheid bijna 5 miljard vierkante meter. Als je ervan uitgaat dat elke woning een oppervlakte heeft van 100 vierkante meter en drie gezinsleden heeft, heeft China nu voldoende ruimte om 150 miljoen mensen te huisvesten, ongeveer gelijk aan 50 miljoen woningen.

Impact op de economie

De dip in de huizenmarkt heeft een directe invloed op de regionale economieën. Veilingen voor landgebruiksrechten, georganiseerd door lokale overheden, zijn mislukt doordat vastgoedontwikkelaars met overtollige voorraden zijn gestopt met participeren. Lokale overheden hebben moeite om de stijgende schulden van hun financieringsvehikels voor infrastructuurprojecten te dekken.

Groeiende export van bouwmaterialen

Het overschot aan huizen in China oefent neerwaartse druk uit op de internationale grondstofprijzen. De prijzen van belangrijke bouwmaterialen, zoals staal en koper, bewegen vaak gelijk op met de investeringen in onroerend goed, die sinds het voorjaar van 2022 sterk zijn gedaald. Er is echter een groeiende vraag naar koper, aangezien dit wordt gebruikt in elektrische voertuigen en andere milieuvriendelijke producten. De wereld blijft echter waakzaam voor een mogelijke toename in de export van goedkope bouwmaterialen uit China.

In de periode van januari tot september 2023 leed bijna 80% van de 45 beursgenoteerde Chinese staalbedrijven verlies of zag hun nettowinst dalen. De export van staalproducten uit China bedroeg in dat jaar in totaal 90 miljoen ton, een stijging van meer dan 20 miljoen ton ten opzichte van het voorgaande jaar.

De instorting van de huizenbubbel in China is niet langer alleen een binnenlands probleem.