Opkomst waterschapsverkiezingen fors omhoog

Normal stemmen
De voorlopige opkomst voor de waterschapsverkiezingen van 2019 is een stuk hoger dan de opkomst bij de waterschapsverkiezingen in 2015. Dat blijkt uit de gegevens van 20 van de 21 waterschappen. De meeste waterschappen hebben in de loop van donderdag 21 maart de voorlopige verkiezingsuitslagen ontvangen van de gemeenten. De opkomst laat een duidelijk stijgende lijn zien ten opzichte van 2015. Toen was de opkomst 43,5%. Bij de huidige waterschapsverkieizngen is dat gestegen naar 50,5%.

Verdeling over de partijen

Wat betreft de landelijke politieke partijen lijken de VVD en de PvdA goed te scoren ten opzichte van 2015. Het CDA lijkt iets achter te blijven, met enkele uitzonderingen. Qua zetelverdeling lijkt Water Natuurlijk als landelijk waterspecifieke partij opnieuw de grootste: in negen waterschappen is het de grootste partij. De Algemene Waterschapspartij, de andere landelijke waterspecifieke partij, lijkt gegroeid ten opzichte van 2015. Lokale partijen doen het beter dan bij de vorige verkiezingen: in vier waterschappen is een lokale partij de grootste. De partij 50Plus zet de opmars van de vorige keer door. Rogier van der Sande, voorzitter Unie van Waterschappen: “We zijn ontzettend blij met het goede verloop van deze verkiezingen. Er is duidelijk te zien dat thema’s als water, klimaat en energie leven bij de kiezer. Extreme weersomstandigheden als droogte en hoosbuien zijn de realiteit. Het werk van de waterschappen is hierdoor zeer relevant en urgent nodig. En daar wordt de kiezer zich steeds meer van bewust. Dat is mede te danken aan de gezamenlijke aanpak van de waterschappen.”

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief