Ook nu weer vrijwillige vuurwerkvrije zones in Hilversum

Normal vuurwerk

Ook komende jaarwisseling kunnen Hilversummers een beroep doen op de gemeente als ze in hun wijk of buurt een vrijwillige vuurwerkvrije zone willen instellen.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Afgelopen jaarwisseling startte de gemeente een proef met deze zones. Verder wil de gemeente de komende maanden een buurtonderzoek/ enquête of een buurtpeiling houden om te horen welke (aanvullende) wensen bewoners hebben rond de jaarwisseling en inzichtelijk te maken waar deze zones op draagvlak kunnen rekenen. Burgemeester Pieter Broertjes: “Dat de vrijwillige vuurwerkvrije zones op steun van bewoners kunnen rekenen, vind ik een goed teken. Het laat zien dat er bewoners zijn die zich betrokken voelen bij veiligheid in hun eigen wijk en daar ook zelf aan willen bijdragen.” De afgelopen periode heeft de gemeente het verloop van de jaarwisseling 2018-2019 met verschillende partijen geëvalueerd. Daaruit is gebleken dat afgelopen jaarwisseling over het geheel genomen goed is verlopen. Andere punt dat uit de evaluatie kwam, was het behoud van de aandacht voor landelijke ontwikkelingen. Ook blijft de gemeente het gesprek voeren met de lokale vuurwerkbranche. Deze branche is bereid mee te denken over een veiligere jaarwisseling. Na de zomervakantie bepaalt de gemeente de exacte aanpak voor komende jaarwisseling.

Vrijwillige vuurwerkvrije zones

Speciale aandacht in de evaluatie was er voor de proef met de vrijwillige vuurwerkvrije zones. Uit de reacties van de bewoners die afgelopen jaarwisseling deelnamen aan de proef, komt naar voren dat een deel van de bewoners blij is met het initiatief. Dat is de reden dat de gemeente de pilot voortzet en bewoners ook  komende jaarwisseling bij de gemeente kunnen aankloppen voor een vrijwillige vuurwerkvrije zone. Er waren ook punten van verbetering. Zo zou er eerder over de mogelijkheid van een vrijwillige vuurwerkvrije zone gecommuniceerd moeten worden en kan de plaatsing van de borden die de zones markeren beter. Het initiatief voor de vrijwillige vuurwerkvrije zones gaat uit van de bewoners. Zij kunnen zelf kiezen een deel van hun wijk of straat vuurwerkvrij te maken. De gemeente ondersteunt bijvoorbeeld door het leveren van borden of door tijdens de jaarwisseling een extra oogje in het zeil te houden.

Veilig en gezellig

Hilversum zet zich in voor een veilige en gezellig jaarwisseling voor alle Hilversummers. Dat doen we onder meer door (vrijwillige) vuurwerkvrije zones in te stellen, zodat mensen veilig over straat kunnen. Daarnaast organiseren we een centrale vuurwerkshow en kindervuurwerkshow voor alle inwoners. We werken hierbij nauw samen met bewoners, politie, brandweer en ondernemers om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling een feest wordt voor iedereen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief