Omzet auto- en motorbranche stijgt met bijna 16 procent in 2023

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De auto- en motorbranche boekte over 2023 een omzetstijging van 15,7 procent, blijkt uit de laatste cijfers van het CBS. De grootste omzetstijgingen werden gemeld door de deelmarkten handel in en reparatie van personenauto’s en de importeurs. Ook bij de zware bedrijfsauto’s en de gespecialiseerde reparatiebedrijven was er sprake van omzetstijgingen in dubbele cijfers.

Omzetstijgingen per deelmarkt

De handel in en reparatie van personenauto’s boekte in 2023 een omzetstijging van 19,6 procent, en de importeurs 16,2 procent. De deelbranches zware bedrijfsauto’s en gespecialiseerde reparatie realiseerden een omzetstijging van respectievelijk 13,8 procent en 11,3 procent. De omzet bij de verkoop van onderdelen steeg met 6,8 procent, terwijl bij de handel en reparatie van motoren de omzet met 6 procent daalde.

Afname omzetstijging in de loop van het jaar

Ondanks de positieve cijfers nam de omzetstijging in de auto- en motorbranche in de loop van 2023 af. Begin 2023 waren er nog hoge omzetstijgingen, vooral door het wegwerken van openstaande orders en bestellingen en de verkoop van elektrische voertuigen. In het laatste kwartaal van 2023 was er vergeleken met een jaar eerder een beperkte omzetstijging van 0,45 procent.

Ondernemersvertrouwen daalt

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche was -21,5 in het begin van het eerste kwartaal 2024. Aan het begin van het vierde kwartaal 2023 was het ondernemersvertrouwen nog -14,8. Vergeleken met andere bedrijfstakken hebben ondernemers in de auto- en motorbranche ook minder vertrouwen.

Gespannen arbeidsmarkt blijft

De arbeidsmarkt in de auto- en motorbranche blijft gespannen. Ruim 50 procent van de bedrijven gaf aan het begin van het eerste kwartaal van 2024 een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Het aantal vacatures is echter iets afgenomen. In het vierde kwartaal van 2023 waren er 8,2 duizend vacatures, tegenover 8,9 duizend in het derde kwartaal van datzelfde jaar.