Nieuwe podcast Takedown geeft unieke inkijk in wereld van cybercrime

7 maanden geleden gepubliceerd

Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie heeft een nieuwe podcast gelanceerd, genaamd Takedown. Dit is een serie waarin omvangrijke vormen van cybercrime, zoals botnets, ransomware, DDoS-aanvallen, cryptocommunicatiediensten en het hacken van prominenten, worden besproken.

Wat is Takedown?

Takedown is een podcastserie waarin luisteraars worden meegenomen in de wereld van cybercrime. Specialisten van THTC, het OM en private partijen geven een inkijk in hun specialistische, technische werkveld door zes omvangrijke cybercrime-onderzoeken te bespreken.

Eerste aflevering: Onderzoek naar Rubella-malware

In de eerste aflevering wordt het onderzoek naar de Rubella-malware besproken. Een man die in 2019 werd aangehouden, werd ervan verdacht deze schadelijke software op grote schaal te hebben gemaakt en verkocht. Met programma’s als Rubella, Cetan en Dryad kon verborgen code of malware in Word- en Excel-bestanden worden ingebouwd.

Host van de podcast

De afleveringen worden gehost door journalist Vivianne Bendermacher, oprichter van Techionista. Bendermacher zet zich in voor scholing en training van vrouwen via ICT en technologie en wordt regelmatig uitgenodigd op radio en tv om haar visie op technologie te delen.

Team High Tech Crime

Team High Tech Crime, een onderdeel van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid, houdt zich bezig met het onderzoeken van complexe, (inter)nationale cybercrimezaken en nieuwe vormen van high tech crime. Het doel van THTC is om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk te maken voor cybercriminelen.

Takedown beschikbaarheid

Takedown is vanaf 6 november te beluisteren. Luisteraars kunnen zich abonneren op Takedown in hun favoriete podcastapp, zoals Spotify en Apple podcast, om geen aflevering te missen.