Nieuwe defensiebeleid is belangrijke opsteker voor de industrie

Normal maxresdefault
De vandaag gepresenteerde nieuwe Defensie Industrie Strategie is een opsteker voor de Nederlandse industrie. Dat vinden VNO-NCW en MKB-Nederland in een eerste reactie op de nota. Wel komt het nu aan op daden, aldus de ondernemingsorganisaties. 

Defensie wil meer Nederlandse producten Het Kabinet heeft in de vandaag gepubliceerde strategie de ambitie uitgesproken om vaker militaire producten te ontwerpen en produceren in Nederland. Als het in het belang van de nationale veiligheid is, kiest Nederland bij aanbestedingstrajecten vaker voor Nederlandse leveranciers.

Marinebouw sensorsytemen en satellieten Concreet zet het ministerie in op het behoud en versterking van de marinebouw en de ontwikkeling in Nederland van onder andere sensorsystemen, onbemande verkenningssystemen en satellieten. Dat zijn gebieden waar Nederland goede bedrijven en kennis heeft. Ook op terreinen als kunstmatige intelligentie en cyber wil Nederland mee-ontwikkelen aan nieuwe systemen. Verder wil Nederland toeleverancier blijven van buitenlandse bedrijven, zoals nu al gebeurt voor de F35 (landingsgestel).

Blij met de ambities De ondernemingsorganisaties zijn blij met de door het Kabinet getoonde ambities. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: `Dit geeft innovatie in Nederland een zet in de rug en helpt hoogwaardig werk hier te houden en uit te breiden. Juist veel innovatieve mkb-bedrijven spelen hier een sleutelrol en deze ambities zijn dus een opsteker voor het industriële MKB.’

`Nederland was te terughoudend` ‘Wij hebben hier al vaak voor gepleit’, zegt Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW ‘Andere landen spelen dit spel veel slimmer en Nederland toonde zich in het verleden vaak erg terughoudend. Juist in de genoemde sectoren hebben we ook veel te bieden. Van de nieuwste onderzeeboten tot cybertechnologie.’ Volgens de ondernemingsorganisaties kloppen de ambities nu op papier, maar komt het nu wel aan op executie.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief