Nieuwe aardbeving treft westen van Afghanistan

6 maanden geleden gepubliceerd

Een nieuwe aardbeving heeft het westen van Afghanistan getroffen, slechts enkele dagen na twee grote bevingen in de regio die meer dan 1.000 mensen het leven kostten. Volgens de US Geological Survey (USGS) had de beving een kracht van 6,3 op de schaal van Richter en vond plaats nabij de stad Herat, op een diepte van 6,3 kilometer.

Slachtoffers en schade

Lokale gezondheidsautoriteiten melden dat er tenminste één persoon is omgekomen. Daarnaast worden ongeveer 100 mensen behandeld voor verwondingen in het regionale ziekenhuis, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer dan 90% van degenen die omkwamen bij de eerdere aardbevingen waren vrouwen en kinderen, volgens het kinderfonds van de VN, Unicef.

Het epicentrum van de laatste beving lag 30 kilometer ten noordwesten van Herat, de derde grootste stad van Afghanistan en dichtbij de Iraanse grens. De aardbeving van afgelopen zaterdag trof Zindajan, een landelijk district ongeveer 40 kilometer van Herat. Deze beving heeft hele huizen, die te fragiel waren om de schok te weerstaan, verwoest. Dorpelingen zochten met schoppen en blote handen naar vermiste mensen.

Levensomstandigheden

Na de aardbeving sliepen veel inwoners in de open lucht. De Taliban, die sinds 2021 aan de macht is in Afghanistan, meldt dat veel mensen nu in tenten verblijven. Naarmate de kou toeneemt, zullen zij waarschijnlijk niet langer dan een maand kunnen volhouden.

Afghanistan bevindt zich sinds de machtsovername door de Taliban in een economische crisis, toen directe hulp aan de regering werd stopgezet. Het land wordt regelmatig getroffen door aardbevingen, vooral in het Hindu Kush-gebergte, omdat het dicht bij de kruising van de Euraziatische en Indische tektonische platen ligt. In juni vorig jaar werd de provincie Paktika getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter, waarbij meer dan 1.000 mensen omkwamen en tienduizenden dakloos werden.