Nieuw ME-uniform: Betere bescherming, meer comfort

3 maanden geleden gepubliceerd

De Mobiele Eenheid (ME) van de politie in Nederland krijgt een verbeterd uniform. De nieuwe kleding, die in de komende maanden wordt verspreid onder drieduizend ME-collega’s, biedt meer bescherming en draagcomfort.

Het nieuwe uniform is speciaal ontworpen voor de specifieke taken van de ME en de drie fasen van op- en afschalen. ME-collega’s van alle eenheden hebben meegewerkt aan de ontwikkeling en het testen van het nieuwe uniform.

Veiligheid en Comfort

“De afgelopen jaren hebben collega’s meerdere keren te maken gehad met heftige rellen en gericht geweld. Het nieuwe uniform biedt in zulke situaties betere bescherming, terwijl ook het draagcomfort is toegenomen”, zegt Paul van Musscher, directeur Politiedienstencentrum. “Bij de ontwikkeling hebben wij continu rekening gehouden met de wensen van de ME’ers. Zij weten als geen ander waar het uniform aan moet voldoen.”

Flexconcept

Het nieuwe uniform is aangepast aan het flexconcept van de ME, dat is ontworpen om verstoring van de openbare orde te voorkomen of te bestrijden. In de eerste fase van dit concept werken ME’ers als gewone agenten. Afhankelijk van de dreiging kan worden opgeschaald, waarbij extra beschermingsstukken over het uniform worden aangetrokken. Bij ernstige verstoringen van de openbare orde, worden ook de helm en het schild ingezet.

Voordelen van het nieuwe uniform

Het nieuwe uniform heeft een aantal voordelen ten opzichte van het vorige. Het biedt betere ventilatie, waardoor lichaamswarmte zo veel mogelijk wordt beperkt. Door het combineren van verschillende kledinglagen kan het uniform beter worden aangepast aan verschillende weersomstandigheden. De beschermingsstukken die over de kleding worden gedragen, bieden betere bescherming voor kwetsbare lichaamsdelen, zoals het sleutelbeen. De gebruikte materialen zijn brandvertragend en voorzien van de nieuwste technieken om vlammen te doven.

Betrokkenheid van ME’ers bij de ontwikkeling

De ME-collega’s zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe uniform. Dit begon met try-out dagen in 2019, waarbij uniformen en beschermingsmaterialen werden bekeken en getest. Er zijn brainstormsessies geweest met gebruikers en de kleding is in de praktijk getest tijdens draagproeven. “Het is mooi om te zien hoe onze suggesties zijn meegenomen. Het is vooral een uniform geworden dat comfortabel zit en waarin ik goed en veilig mijn werk kan doen”, zegt ME’er Andrea.