Nederlandse supermarkten verkochten vis geproduceerd met Chinese dwangarbeid

8 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Nederlandse supermarkten hebben vis verkocht die is geproduceerd met behulp van Chinese dwangarbeid. Het betreft producten van het Britse bedrijf Nomad Foods, dat merken zoals Iglo op de markt brengt. Deze informatie komt naar voren uit een uitgebreid onderzoek van journalistiek platform The Outlaw Ocean.

Onderzoek naar Chinese visserij

The Outlaw Ocean heeft jarenlang onderzoek gedaan naar misstanden bij Chinese visserijbedrijven. Het ontdekte dat er sprake is van dwangarbeid, geweld tegen scheepsbemanning en illegaal vissen in wateren van andere landen. China is de grootste speler in de wereldwijde visserij en hun producten komen via de tussenhandel in westerse winkels terecht, waaronder in Nederland. Nederlandse importeurs ontvangen onder andere kabeljauw, tong en koolvis van Chinese bedrijven die dwangarbeid gebruiken.

De dwangarbeiders zijn afkomstig uit de West-Chinese regio Xinjiang, waar veel Oeigoeren wonen die zwaar worden onderdrukt door de Chinese staat. Zij worden uit hun regio verwijderd en gedwongen om te werken bij visserijbedrijven.

De importeurs leveren de vis aan Nomad Foods, dat het verwerkt tot producten van diverse merken, waaronder Findus, Birds Eye en Iglo. Producten van dit laatste merk zijn te vinden in bijna elke supermarkt in Nederland.

Reactie supermarkten

Supermarktkoepel CBL en verschillende ketens waaronder Albert Heijn, Plus en Jumbo zijn om een reactie gevraagd. Geen enkele partij reageerde direct op de misstanden in de aanvoerketen van Iglo-producten. Ze verwezen naar de producent, hadden meer tijd nodig voor een reactie of verwezen naar het CBL.

Jumbo gaf aan dat het de bevindingen zal voorleggen aan Nomad Foods. Albert Heijn liet weten dat het voor zijn eigen-merkartikelen met certificeringen en gedragscodes werkt en dat het een gedragscode hanteert voor leveranciers. Het CBL bevestigde dat de visserij een sector is met een hoog risico op dwangarbeid en dat supermarkten zich inzetten om duidelijk te krijgen onder welke omstandigheden hun producten worden gemaakt.

Chinese vis bij Nederlandse importeurs

Uit het onderzoek van The Outlaw Ocean Project bleek ook dat Nederlandse bedrijven Chinese vis importeren die is geproduceerd in fabrieken waar dwangarbeid voorkomt. Dit betreft onder meer NorthSeaFood Holland, Seafood Connection en Wout Taal Import. Deze bedrijven leveren vis aan klanten in veel Europese landen. Geen van deze importeurs wilde reageren op vragen over deze kwestie.