Een derde van de Nederlanders heeft matig tot slecht contact met buren

7 maanden geleden gepubliceerd

Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat een derde van de Nederlanders redelijk of slecht contact heeft met hun buren. Gelukkig beschouwt de grootste meerderheid (69%) het contact met de buren als belangrijk. Meer dan een derde van de Nederlanders gelooft dat een groenere straat het contact met de buren zou verbeteren.

Vergroening van straten

Hetzelfde onderzoek toont aan dat de helft van de Nederlanders hun eigen straat niet groen genoeg vindt (53%). In een nieuw programma genaamd “12 straten groen”, gaan bewoners uit twaalf verschillende gemeenten in Nederland aan de slag om hun straat te vergroenen. Dit varieert van het ontwerpen van de straat en het verwijderen van tegels, tot het planten, snoeien, en bloeien van groen. Het idee is niet alleen om de straat groener te maken, maar ook om het contact tussen buren te verbeteren.

Groen zorgt voor meer burencontact

Volgens het onderzoek denkt bijna 40% van de Nederlanders dat een groenere straat het contact met de buren zal verbeteren. Bijna de helft (47%) staat open voor het idee om samen met andere bewoners hun straat te vergroenen. Dit idee is vooral populair in grote steden, waar bijna de helft (49%) van de bewoners meer samen zouden doen als hun straat gezelliger zou zijn.

Oproep voor Nationale Burendag

Aanstaande zaterdag 23 september is het Nationale Burendag. Iedereen wordt opgeroepen om een tegel te verwijderen en te vervangen door groen. Mensen die benieuwd zijn naar de status van de vergroening in hun eigen straat, kunnen een online postcodetool raadplegen. Deze tool, die onlangs de Zilveren Dutch Interactive Award won, laat op basis van data zien hoe het gaat met hittestress, biodiversiteit, wateroverlast en groen in je buurt. Afhankelijk van de uitkomst worden er concrete tips gegeven om te vergroenen.