Nederland zet in op verbetering positie vrouwen en meiden wereldwijd

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Nederland zet zich in voor de verbetering van de positie van vrouwen en meiden wereldwijd. Dit doet het land door deel te nemen aan de jaarlijkse conferentie van de Verenigde Naties over de rechten en positie van vrouwen en meiden, de Commission on the Status of Women (CSW68), die van 10 tot 12 maart plaatsvindt in New York.

Deelname aan de conferentie

Minister Dijkgraaf (Emancipatie) sluit namens Nederland aan bij de conferentie. Ook de minister-presidenten van Aruba en Sint Maarten en de viceminister-president van Curaçao zijn aanwezig namens het Koninkrijk der Nederlanden. De bijeenkomst is een belangrijk moment om afspraken te maken en te evalueren ten behoeve van de positie en rechten van vrouwen en meiden.

Wereldwijd gaan nog steeds 129 miljoen meisjes niet naar school, leeft 10% van de vrouwen in extreme armoede en is één op de drie vrouwen slachtoffer geweest van fysiek en/of seksueel geweld. Deze conferentie is daarom van groot belang om deze problemen aan te pakken.

Thema van de conferentie

Het thema van de conferentie dit jaar is vrouwen en meiden in armoede en financiële onafhankelijkheid. Nederland vindt het belangrijk dat meiden en vrouwen wereldwijd goede toegang hebben tot onderwijs, zodat zij vaker financieel onafhankelijk kunnen worden.

Minister Dijkgraaf benadrukte de verantwoordelijkheid van mannen en jongens in de emancipatie van vrouwen, door te stellen dat zij een extra verantwoordelijkheid hebben in het creëren van ruimte voor vrouwen en de LHBTIQ+ gemeenschap.

Activiteiten tijdens de conferentie

Tijdens de conferentie geeft minister Dijkgraaf een speech, gaat in gesprek met ngo’s en andere ministers, en neemt deel aan verschillende panels.

Het Nederlands Koninkrijk organiseert dit jaar samen met ngo’s ook een eigen bijeenkomst. Hierbij staat centraal hoe ervoor gezorgd kan worden dat vrouwen en meiden in al hun diversiteit volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij, met een focus op onderwijs, de arbeidsmarkt en besluitvormingsprocessen.

Minister Dijkgraaf zal ook een bezoek brengen aan de African Burial Ground National Monument, een historische plek waar vrije en tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen begraven liggen. Dit bezoek maakt deel uit van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden, waarvoor Dijkgraaf coördinerend minister is.