Nationale Partij wint verkiezingen in Nieuw-Zeeland

6 maanden geleden gepubliceerd

De Nationale Partij, een oppositiepartij, heeft de verkiezingen in Nieuw-Zeeland gewonnen. Ze hebben voldoende zetels verworven om een coalitie te vormen met hun bondgenoten aan de rechterkant van de politiek. De zittende premier Chris Hipkins van Labour belde de leider van de Nationale Partij, Chris Luxon, om de nederlaag toe te geven. Luxon bedankte de kiezers van de Nationale Partij en zei dat ze “gekozen hebben voor verandering”.

Snelle stijging voor Luxon

Chris Luxon, een voormalig luchtvaartdirecteur, werd in 2020 parlementslid en een jaar later leider van de Nationale Partij. Hij heeft beloofd dat zijn regering “zal leveren voor elke Nieuw-Zeelander” en dat hij de economie zal versterken en belastingverlichting zal bieden.

Verkiezingsbeloften

Enkele van Luxon’s belangrijkste verkiezingsbeloften waren belastingverlagingen voor middeninkomens, een hardere aanpak van jeugdcriminaliteit, een verbod op telefoons op scholen en het afschaffen van het plan van de Labour-regering om brandstoftaksen te verhogen.

Resultaten

Bijna 96% van de stemmen zijn geteld. De Nationale Partij zou naar verwachting 50 zetels winnen met ongeveer 39% van de stemmen. Samen met de 11 verwachte zetels van Act, een natuurlijke bondgenoot aan de rechterkant, geeft dit de coalitie een minimale meerderheid in wat waarschijnlijk een parlement van 121 zetels zal zijn.

Reacties

Hipkins, die in januari Jacinda Ardern verving, bedankte zijn aanhangers voor hun campagnearbeid en zei dat het resultaat “niet was wat we wilden”. Hij vertelde partijleden in Wellington dat hij wilde dat ze “trots waren op wat we de afgelopen zes jaar hebben bereikt”.

Luxon zei tegen zijn aanhangers in Auckland: “Nieuw-Zeelanders gaan wakker worden met niet alleen een nieuwe dag, maar de belofte van een nieuwe regering en een nieuwe richting. Ik kan niet wachten om aan de slag te gaan en aan het werk te gaan, want Nieuw-Zeeland heeft gekozen voor verandering en we gaan dit land weer op het goede spoor krijgen.”

Een definitief resultaat wordt verwacht op 3 november.