Ministerie van VWS lanceert campagne 'Praat vandaag over morgen'

8 maanden geleden gepubliceerd

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en diverse maatschappelijke organisaties roepen op tot meer gesprekken over de toekomst. Dit komt naar voren in de landelijke campagne ‘Praat vandaag over morgen’. Het doel van deze campagne is om het gesprek over de toekomst te stimuleren, met name onder mensen tussen de 60 en 75 jaar.

Toekomstplannen en levensstijl

Een belangrijk onderdeel van deze campagne is het bespreken van toekomstige levensstijl, woonwensen en mogelijke zorgbehoeften. Het ministerie van VWS wil hiermee mensen aanmoedigen om na te denken en te praten over hoe ze fit willen blijven, hoe ze willen wonen en wat ze voor elkaar kunnen betekenen als er zorg nodig is.

De campagne is een vervolg op een eerdere campagne van branchevereniging ActiZ. Verschillende organisaties, waaronder de Seniorencoalitie, het Senioren Netwerk Nederland, Ouder Worden 2040 en ActiZ, organiseren activiteiten en bijeenkomsten om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het gesprek over hun toekomst.

Bewustwording en actie

Minister van VWS, Conny Helder, benadrukt het belang van het vroegtijdig voeren van deze gesprekken: “Het is goed dat een op de twee 60- tot 75-jarigen al praat over de toekomst. Met deze campagne, de activiteiten en bijeenkomsten willen we laten zien hoe mooi een gesprek over later kan zijn, zodat nog meer mensen dit gesprek gaan voeren.”

Uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS, blijkt dat meer dan de helft van de mensen tussen de 60 en 75 jaar weleens over de toekomst praat. Van deze groep ervaart 84% dit gesprek als nuttig.

Campagne media en thema’s

De campagne ‘Praat vandaag over morgen’ zal de komende maanden te zien zijn op televisie, in dagbladen, magazines, op wachtkamerschermen en via sociale media. De thema’s van de campagne zijn omzien naar elkaar, prettig wonen en gezond & fit blijven.

De campagne wordt ondersteund door verschillende partijen die de komende twee jaar bijeenkomsten en activiteiten zullen organiseren om de maatschappelijke dialoog over ouder worden te stimuleren, waaronder de Seniorencoalitie, het Senioren Netwerk Nederland, Ouder Worden 2040 en ActiZ.