Microsoft neemt Activision Blizzard over voor recordbedrag van $69 miljard

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

Microsoft heeft zijn overname van gameproducent Activision Blizzard ter waarde van $69 miljard (£56 miljard) afgerond. Dit is de grootste deal ooit in de game-industrie. Het bedrijf achter de Xbox-spelconsole heeft wereldwijde goedkeuring gekregen voor de deal nadat Britse regelgevers deze hebben goedgekeurd.

Overname goedgekeurd ondanks bezorgdheid

De Britse Competition and Markets Authority (CMA) heeft aangegeven dat haar zorgen zijn weggenomen na het blokkeren van het oorspronkelijke bod. Ondanks de bezorgdheid van rivalen zoals PlayStation-maker Sony, en regelgevers over de concurrentie in de game-industrie, verzekerde Phil Spencer, CEO van Microsoft Gaming, gamers dat ze welkom blijven, ongeacht op welk platform ze spelen.

Veranderingen in eigendomsrechten

Als onderdeel van de herziene deal heeft Microsoft de rechten om Activision’s games op consoles en pc’s via de cloud te distribueren overgedragen aan de Franse videogame-uitgever Ubisoft. Ondanks deze concessie zal Microsoft nu games zoals Call of Duty, World of Warcraft en Candy Crush controleren, wat het bedrijf enorme inkomsten zal opleveren.

De CMA stelde dat de herziene deal zou zorgen voor “concurrerende prijzen” in de game-industrie en meer keuze en betere diensten zou bieden. Maar ondanks de goedkeuring van de overname, bekritiseerde de toezichthouder het gedrag van Microsoft tijdens de bijna twee jaar durende strijd.

Overname ondanks controverse

De overname heeft gemengde reacties gekregen van regelgevers wereldwijd, maar is al goedgekeurd door regelgevers in de Europese Unie. Het Amerikaanse concurrentietoezicht probeerde de aankoop te pauzeren, maar dit werd afgewezen door de rechtbanken.

De CMA heeft echter gesteld dat met de verkoop van Activision’s cloud streaming rechten aan Ubisoft, die Assassin’s Creed maakt, “we ervoor hebben gezorgd dat Microsoft geen monopolie kan hebben over deze belangrijke en snel ontwikkelende markt”.

Voordelen voor Microsoft

Microsoft hoopt dat de overname de vraag naar zijn Xbox-console zal stimuleren en het techbedrijf in staat zal stellen om meer titels toe te voegen aan zijn Xbox Game Pass-service. Deze service laat leden een abonnementsgeld betalen om toegang te krijgen tot een catalogus van games vanuit de cloud - hetzij door te downloaden of door te streamen.

De deal met Activision betekent ook dat Microsoft zijn studio die uitsluitend voor mobiele games is bedoeld, zal bezitten. Het bedrijf hoopt voort te bouwen op het succes van titels zoals Candy Crush. De overname verstevigt verder Microsoft’s positie als videogame-gigant en kan het vooruitstuwen om de derde grootste speler in de industrie te worden, achter Sony, de eigenaar van de PlayStation-console, en marktleider Tencent.

Reacties op de overname

Consultant en voormalig commercieel directeur van cloud-diensten aanbieder UK Cloud, Nicky Stewart, zei dat het besluit om de overname goed te keuren “geweldig nieuws is voor gamers”. Volgens haar zal dit leiden tot “meer keuze, meer innovatie, betere waarde en verbeterde game-ervaringen en een gezonde, concurrerende markt”.

Related news