Mega-podcast over Matthäus-Passion van Bach

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd
  Gijs Groenteman, Thomas Oliemans en Thomas de Jonker.

Het Concertgebouw brengt een nieuwe podcastreeks uit over de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. De podcast, genaamd ‘Matthäus-Passion: een lijdensweg met Groenteman en Oliemans’, is een uitgebreide bespreking van het beroemde muziekstuk.

Analyse van Bach’s meesterwerk

De presentatie van de podcast ligt in handen van journalist Gijs Groenteman, zanger Thomas Oliemans en musicoloog Thomas de Jonker. Zij bespreken de Matthäus-Passion in maar liefst 69 afleveringen. Dit doen ze door de 68 koralen, aria’s en recitatieven van het stuk op een encyclopedische manier uit te pluizen, voorafgegaan door een inleiding.

Oliemans illustreert de analyses op een unieke manier door zingend en spelend achter zijn vleugel fragmenten uit opnames te laten horen. Hierdoor ontstaat een podcast-naslagwerk dat een ‘must-hear’ is voor elke liefhebber van ‘de Matthäus’.

Beschikbaarheid

De podcast ‘Matthäus-Passion: een lijdensweg met Groenteman en Oliemans’ is vanaf 5 maart te beluisteren via alle bekende podcastplatforms en via de website van Het Concertgebouw.

Eerdere successen

Eerder werkten Groenteman en Oliemans al samen aan de podcast ‘Op Winterreise’. Deze werd goed ontvangen door pers en publiek. De Volkskrant gaf de podcast vier sterren en prees de opgewekte discussie tussen de drie heren. Ook NRC, die de podcast eveneens vier sterren gaf, was te spreken over de verhalen en anekdotes in de podcast.

Ondersteuning

De productie van de podcast is mogelijk gemaakt door Van Lanschot Kempen, de hoofdsponsor van Het Concertgebouw.