Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept ruim 1400 kilogram cocaïne

Normal hnlms groningen
Afbeelding: Wikimedia

Voor de vierde keer in twee maanden tijd heeft het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Groningen een groot drugstransport onderschept. In de nacht van 2 op 3 december wist het patrouilleschip in het Caribisch gebied een zogenaamde go-fast tot stoppen te dwingen die 1421 kg cocaïne transporteerde.

Het maritieme patrouillevliegtuig Dash-8 van de Kustwacht Caribisch Gebied ontdekte de snelle drugsboot. Hierop werd Zr.Ms. Groningen geactiveerd. Het schip lanceerde haar maritieme NH90-gevechtshelikopter en een FRISC, een van de twee snelle onderscheppingsboten waar het schip over beschikt. De go-fast is uiteindelijk tot stoppen gedwongen door tussenkomst van de NH90-helikopter. De FRISC, met aan boord een gecombineerd team van de Amerikaanse kustwacht en het Korps Mariniers, was daarna snel ter plaatse om de drugsboot te doorzoeken. Hierbij werd 1421 kilogram cocaïne aangetroffen. De verdachten en de drugs zijn overgedragen aan een Amerikaanse kustwachtschip voor vervolging in de Verenigde Staten.

Sinds april 2019 is Zr.Ms. Groningen als stationsschip actief in het Caribisch Gebied. Het schip opereert twee jaar in de regio, de bemanning wisselt periodiek. Het schip voert counterdrugsoperaties uit en ondersteunt de Kustwacht Caribisch Gebied. Daarnaast is het schip in het orkaanseizoen beschikbaar voor noodhulp. De huidige bemanning heeft sinds haar rotatie (september j.l.) al twee keer eerder een drugsonderschepping gedaan, met een totaal van 2900kg.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief