Lockdown Duitsland mogelijk verlengt

Normal pexels ingo joseph 109629
Afbeelding: Pexels

Duitsland zal waarschijnlijk na 10 januari de nationale lockdown verlengen om de besmettingspercentages te bedwingen. De besmettingscijfers zijn nog steeds hoog en hierdoor staat er een enorme druk op ziekenhuizen en gezondheidswerkers, volgens de Duitse politici.

Men verwacht dat de beperkingen verlengt worden, wanneer Angela Merkel en de regionale leiders dinsdag bijeenkomen. Het is nog niet duidelijk hoe lang de verlenging gaat duren.

"De cijfers zijn nog steeds te hoog, dus zullen wij de beperkingen moeten verlengen", zei minister van Volksgezondheid Jens Spahn zaterdagavond in een interview met RTL.

Infectiepercentages moeten omlaag, zei Spahn. Duitsland legde voor Kerstmis strengere sociale beperkingen op, waaronder het sluiten van restaurants en de meeste winkels. Desalniettemin bleven de infecties stijgen en was het dodental op sommige dagen meer dan 1.000.

Wekelijkse infectiecijfers zijn momenteel 140 per 100.000 mensen - ruim boven het doel van 50 waarvan politici hebben gezegd, dat Duisland de coronasituatie onder controle heeft.

Nu een nieuwe, meer besmettelijke coronavirusvariant in omloop is, roepen sommige politici en gezondheidsleiders op om de beperkingen pas op te heffen als het weekcijfer daalt tot 25.

"We zullen volgende week pas in de ziekenhuizen zien, hoe sterk Kerstmis heeft bijgedragen aan de verspreiding van COVID-19 - het nieuwjaarseffect komt pas later", zegt Uwe Janssens, hoofd van een groep die artsen op de intensive care vertegenwoordigt, tegen de Rheinische Post.

Ambtenaren uit de 16 Duitse staten hebben in telefonische vergadering besproken, om de beperkingen uit te breiden, meldde de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Maar er was onenigheid over hoe lang de maatregelen nog van kracht moesten blijven. Sommige zwaarst getroffen staten riepen op tot verlenging van drie weken en om scholen gesloten te houden, terwijl andere de voorkeur gaven aan verlenging met twee weken.

Het Robert Koch Institute, de Duitse equivalent van de RIVM, meldde zondag 10.315 nieuwe bevestigde gevallen en 312 dodelijke slachtoffers, waarmee het totale dodental op 34.272 komt.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief