Landmacht start laatste voorbereidingen voor grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De landmacht begint komende week met de laatste controles van voertuigen en wapensystemen voor de bijdrage aan Steadfast Defender. Dit is de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog. Het doel is om snel en op grote schaal eenheden uit te rollen ter verdediging van het NAVO-grondgebied.

Steadfast Defender

De oefening, die enkele maanden zal duren, is een complexe militaire operatie. De NAVO zal haar capaciteiten tonen in verschillende domeinen, over duizenden kilometers, door heel Europa en onder alle omstandigheden. De landmacht levert in totaal ongeveer 4.500 soldaten. Ze worden ingezet bij verschillende deeloefeningen.

De ‘42 Battle Group’

Een speciale bijdrage wordt geleverd door de ‘42 Battle Group’, een eenheid van ongeveer 800 personen met 200 voertuigen. Deze eenheid zal beginnen met een verplaatsing naar Duitsland in april, waar ze een ‘confrontatie’ zullen aangaan met een gelijkwaardige tegenstander. Aandachtspunten zijn onder andere bevoorrading, herstel van materieel en de medische keten. Na Duitsland zal de groep verder reizen via Warschau naar Litouwen, waar een tweede oefening zal plaatsvinden.

Internationale demonstratiedag

Eind mei zal er een internationale demonstratiedag plaatsvinden aan de grens met Belarus. Dit vormt het sluitstuk voor de landmacht. Na deze dag zullen personeel en materieel via lucht en zee terugkeren naar Nederland.

Steadfast Defender 2024

De reis van de ‘42 Battle Group’ maakt deel uit van een reeks oefeningen die plaatsvinden van maart tot juni. Samen vormen deze oefeningen Steadfast Defender 2024. Op het hoogtepunt zullen zo’n 4.000 militairen deelnemen aan het oefendeel in Duitsland. Daarnaast zal de landmacht deelnemen aan een multinationale verplaatsingsoefening in het noorden van Duitsland en Polen en aan een luchtlandingsoperatie vanuit Hongarije in Roemenië.