Koning Willem-Alexander opent Nationaal Holocaustmuseum ondanks protesten

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Koning Willem-Alexander heeft het Nationaal Holocaustmuseum geopend ondanks protesten van pro-Palestijnse demonstranten. Hij omschreef de dag van de opening als een “heel bijzondere dag”.

Protesten tijdens de opening

De monarch werd zowel bij aankomst als vertrek bij het museum geconfronteerd met boegeroep van de demonstranten. Ze protesteerden onder meer tegen de komst van de Israëlische president Isaac Herzog, die controversiële opmerkingen heeft gemaakt over de Hamas-aanval van 7 oktober en de oorlog in Gaza. Ook demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz en Herzog zelf werden uitgejoeld. Het lawaai van de demonstranten was zelfs tijdens het openingsprogramma van het museum in de Portugese Synagoge te horen.

Reactie van de koning

Desondanks toonde de koning begrip voor de demonstranten. Hij benadrukte het belang van het recht op demonstratie, dat na de bevrijding van Nederland is teruggekeerd. “Het is fantastisch dat we mogen demonstreren als we het ergens niet mee eens zijn”, zei hij. Hij voegde echter toe: “Maar ga vooral allemaal kijken in dit museum hoe verschrikkelijk die holocaust is. Dit mag nooit meer gebeuren.”

Oproep van premier Rutte

Ook demissionair premier Mark Rutte riep mensen op om het museum te bezoeken. Hij benadrukte het belang van bewustwording van de vernietigende gevolgen van onverdraagzaamheid en antisemitisme. “Als je op deze historische plek loopt, voel je wat er gebeurd is. Dit museum maakt ons bewust van wat de vernietigende gevolgen kunnen zijn van onverdraagzaamheid en antisemitisme”, zei hij.