Kabinet werkt aan plan om vertrek ASML uit Nederland te voorkomen

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Het demissionaire kabinet is in het geheim bezig met een plan om te voorkomen dat techbedrijf ASML (deels) uit Nederland vertrekt. Deze speciale operatie staat bekend als ‘Beethoven’. Hoewel er geen vergevorderde plannen zijn voor ASML om uit Nederland te vertrekken, heeft het bedrijf zorgen geuit over het tekort aan woningen in Nederland en het afbouwen van een belastingvoordeel voor kennismigranten.

ASML en de Nederlandse economie

ASML is een belangrijke speler in de Nederlandse economie. Het bedrijf, dat chipmachines vervaardigt, is gevestigd in Veldhoven, bij Eindhoven, en heeft wereldwijd meer dan 42.000 medewerkers. Meer dan de helft van deze werknemers is werkzaam in Nederland, en 40 procent van hen komt uit het buitenland.

Zorgen over vertrek

De mogelijke verhuizing van ASML, of zelfs alleen een uitbreiding in het buitenland, zou een grote klap zijn voor Nederland. Eerder hebben multinationals Shell en Unilever hun hoofdkantoor al verplaatst naar het Verenigd Koninkrijk. De zorgen over het Nederlandse vestigingsklimaat nemen toe nu ook ASML dreigt naar het buitenland te vertrekken.

Reacties

ASML heeft niet gereageerd op het bericht. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken heeft alleen gezegd dat het kabinet regelmatig contact heeft met bedrijven “in het belang van de Nederlandse samenleving, de economie en de werkgelegenheid”, maar wilde niet ingaan op individuele bedrijven.