Kabinet investeert 160,5 miljoen euro in zeven grote onderzoeksprojecten

8 maanden geleden gepubliceerd

Het kabinet investeert 160,5 miljoen euro in zeven grootschalige onderzoeksprojecten van Nederlandse universiteiten. De investering is aangekondigd door minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onderzoeksprojecten

De investering gaat naar onderzoek in verschillende wetenschappelijke velden. De projecten zijn gericht op mechanische spanningen in planten, een beter begrip van eiwitten in ons lichaam, cyberveiligheid, therapie tegen blindheid, de chemische basis van geestelijke aandoeningen, crisisbestrijding en chemische opslag van elektriciteit. Volgens de minister behoren deze projecten tot de wetenschappelijke wereldtop of zijn ze op weg om dat te worden.

Zwaartekrachtprogramma

De aangekondigde investeringen maken deel uit van het Zwaartekrachtprogramma, een langlopend investeringsprogramma van het kabinet. Met dit programma wordt al tien jaar geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek. Elke twee jaar kunnen onderzoeksgroepen van Nederlandse universiteiten in aanmerking komen voor een investering. Onderzoeksprojecten ontvangen nu de helft van het geld en na een succesvolle evaluatie na vijf jaar de tweede helft.

Impact van de investeringen

Dankzij de investeringen kunnen wetenschappers tien jaar lang onderzoek doen. Dit trekt toptalent aan en bevordert de kwaliteit van het onderzoek. De investeringen gaan alleen naar projecten die tot de wereldtop behoren of het potentieel hebben om dat te bereiken. Een onafhankelijke commissie van internationale topwetenschappers, onder leiding van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschap (NWO), beoordeelt de projecten.

Innovaties door fundamenteel onderzoek

Het Zwaartekrachtprogramma stimuleert fundamenteel onderzoek, dat gericht is op het ontdekken van nieuwe wetenschappelijke kennis. Dit kan leiden tot baanbrekende innovaties in verschillende sectoren, zoals de zorg, het verkeer of de energietransitie. Eerdere investeringen in het programma hebben al indrukwekkende resultaten opgeleverd. Zo hebben wetenschappers een app ontwikkeld die mensen met spraakproblemen door hersenletsel helpt met praten, en een biobank met levende tumoren waarop kankermedicijnen kunnen worden getest. Ook is er een batterij ontwikkeld waarin bacteriën het schadelijke broeikasgas methaan omzetten in stroom.