Iran voert in tien dagen minstens 28 executies uit

25 dagen geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het recordbrekende jaar van executies in Iran zet zich voort in 2024, met minstens 28 bekende executies in slechts tien dagen tijdens januari. Dit blijkt uit statistieken van de Iran Human Rights Organization. Sinds het begin van 2024 zijn er minstens 71 mensen geëxecuteerd in gevangenissen in heel Iran.

Toename in executies

Van de 71 geëxecuteerden, werden 28 tussen 21 en 31 januari gedood. Minstens zes van hen waren politieke gevangenen, en 22 anderen werden ter dood veroordeeld op beschuldigingen van onder andere drugs en moord. De toename van executies komt op een moment dat het verzet in Iran naar recordhoogte stijgt te midden van de meest ernstige sociale en economische omstandigheden sinds de oprichting van de Islamitische Republiek in 1979.

De executies lijken een manier voor het regime om een waarschuwing af te geven aan degenen die niet bereid zijn om zich te schikken naar het leiderschap van Teheran. Hieronder vallen ook prominente figuren uit de entertainmentindustrie, sport en bekendheden die het regime hebben getrotseerd door protesten te steunen.

Stijging in 2023

Volgens het Human Rights Activists News Agency (HRANA) zijn in 2023 minstens 791 burgers, waaronder 25 vrouwen en twee kinderen, geëxecuteerd in Iran. Dit markeert een stijging van meer dan 33% in vergelijking met het voorgaande jaar.

In een apart rapport stelden VN-experts dat Iran minstens 834 mensen heeft geëxecuteerd, waarvan acht in verband werden gebracht met landelijke protesten die begonnen in 2022. Deze protesten werden aangewakkerd door de dood van Mahsa Amini in de hechtenis van de zedenpolitie, nadat ze was gearresteerd omdat ze haar hijab niet goed droeg.

Internationale zorgen

In een rapport aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin de schendingen van de mensenrechten in Iran werden belicht, benadrukte de secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, het tempo en de omvang van de executies. Hij riep op tot actie om deze trend aan te pakken.

Ook het Australische Ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel sprak zich deze week uit tegen het recordaantal executies. Ze lieten aan Iran International weten: “De Australische regering is diep verontrust door het uitgebreide en aanhoudende gebruik van de doodstraf door Iran, ook tegen etnische minderheden en demonstranten”.