Vooraanstaande Iraanse filmmaker Dariush Mehrjui dood aangetroffen naast zijn vrouw

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Dariush Mehrjui, één van Iran’s meest prominente filmregisseurs, is dood aangetroffen naast zijn vrouw. De 83-jarige Mehrjui en Vahideh Mohammadifar werden zaterdagavond met steekwonden in hun huis nabij de hoofdstad Teheran gevonden, aldus de Iraanse autoriteiten. Vier personen zijn geïdentificeerd in verband met de dood van het paar.

De vondst

Volgens opperrechter Hossein Fazeli had Mehrjui zijn dochter uitgenodigd voor een diner bij hem thuis in de stad Karaj op zaterdagavond. Bij aankomst zou zij de lichamen van haar ouders hebben aangetroffen. Mohammadifar, een scenarioschrijver en kostuumontwerper, had onlangs geklaagd dat ze bedreigd werd en dat het huis was ingebroken.

Carrière van Mehrjui

Mehrjui wordt beschouwd als één van de grondleggers van de Iraanse new wave cinema. Hij studeerde in zijn jonge jaren in de VS en woonde later vijf jaar in Frankrijk. Hij bereikte nationale en internationale bekendheid met zijn film ‘The Cow’ uit 1969, een verhaal over de obsessie van een dorpeling met het gelijknamige dier. Andere opmerkelijke films van Mehrjui zijn ‘Hamoun’, ‘The Pear Tree’ en ‘Leila’ - de laatste gaat over een onvruchtbare vrouw die haar man aanmoedigt om voor de tweede keer te trouwen.

Hoewel de new wave beweging zich voornamelijk richtte op realisme, stond Mehrjui bekend om zijn inspiratie uit de literatuur. Hij ontving door de jaren heen vele prijzen. Hoewel zijn films op internationale filmfestivals werden gevierd, zagen sommige nauwelijks het daglicht in Iran vanwege censuur.

Reacties uit de filmwereld

De Iraanse acteur en regisseur Houman Seyedi was één van degenen die via sociale media reageerde op de moorden, deze werden beschreven als “verschrikkelijk en bruut”.