Internationale Dag van het Gehoor

Normal foto 38580 2

Het problematische effect van gehoorverlies op mens en maatschappij wordt wereldwijd ruimschoots onderschat. Daarom organiseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks de internationale Dag van het Gehoor, ditmaal op zondag 3 maart. Ook in Nederland groeit de aandacht voor deze dag, mede dankzij de Campagne voor Beter Gehoor.

De noodzaak

De relatie tussen gehoorverlies en gezondheid is inmiddels ruimschoots bewezen. Een gehoor dat minder wordt, kan de cognitieve capaciteit verminderen en zelfs leiden tot dementie. Recent onderzoek richt zich naast vitaliteit ook meer op de sociale gevolgen. Hieruit blijkt o.a. dat het merendeel (61%) in verlegenheid wordt gebracht door gehoorverlies. Uiteindelijk kan dit sociaal isolement en depressie veroorzaken. Hiermee vormt het de opmaat naar een hogere werkloosheid met aanzienlijke financiële gevolgen. Zo concludeert een nieuw wetenschappelijk onderzoek dat onbehandeld gehoorverlies Europa elk jaar 180 miljard euro kost.

Signaleren is essentieel

De internationale Dag van het Gehoor benadrukt het belang van goede gehoorbescherming en het herkennen van de symptomen. Maar bovenal wordt aandacht gevraagd voor het tijdig signaleren van gehoorverlies. De belangrijkste boodschap van de WHO is dat meer mensen vaker hun gehoor moeten laten testen. Gehoorverlies treedt vaak heel geleidelijk, bijna onopgemerkt op. Alleen wie regelmatig het gehoor laat testen, weet de ingrijpende gevolgen te verminderen.

De 364 overige dagen

Zondag is dus hét moment waarop aandacht wordt gevraagd voor het gehoor. Tegelijkertijd stopt het belang van bewustwording niet na één dag. Daarom roept de Campagne voor Beter Gehoor het hele jaar 55-plussers op om een jaarlijkse hoortest te doen. `Meer dan twee derde van de mensen met gehoorverlies doet hier niets aan. Hierdoor zijn ze kwetsbaar en kan hun welzijn aanzienlijk verminderen`, aldus Paul Vondenhoff, directeur van Van Boxtel hoorwinkels. `Gelukkig begint de gezamenlijke inzet zijn vruchten af te werpen. Als je 60-plussers nu vraagt naar de meest belangrijke gezondheidstest, plaatsen ze de gehoortest op plek 3. Een hele vooruitgang!”. Door aan te sluiten bij de Campagne voor Beter Gehoor en vrijblijvende hoortesten op locatie aan te bieden zet Van Boxtel hoorwinkels de inspanning van de WHO extra kracht bij.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief