India wil Olympische Spelen van 2036 organiseren

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pexels

India is van plan om een bod uit te brengen op de organisatie van de Olympische en Paralympische Spelen van 2036. Dit bevestigde de premier van het land, Narendra Modi, tijdens de openingsceremonie van de Internationale Olympische Comité (IOC) sessie in Mumbai. Hij sprak hierbij over de ‘eeuwenoude droom’ van India om de Spelen te organiseren.

Politisering van sport

Tijdens de sessie waarschuwde het IOC landen die atleten uitsluiten van deelname op politieke gronden. Ze lopen hiermee het risico hun plannen om de Olympische Spelen te organiseren te schaden. Kolinda Grabar-Kitarovic, lid van het IOC, wees op de ‘groeiende politisering van sport’. Ze benadrukte dat elke inbreuk op het Olympisch Handvest in overweging moet worden genomen tijdens de dialoog met potentiële bieders.

Toewijzingsproces

Het toewijzingsproces voor de Spelen van 2036 zal waarschijnlijk pas in 2026 of 2027 plaatsvinden. Dit nieuwe proces vermijdt openbare campagnes en een betwiste stemming. In plaats daarvan werken potentiële gastheren achter de schermen samen met het IOC. Dit leidt tot een voorkeurskandidaat die een exclusieve onderhandelingsperiode krijgt om zijn plannen te verfijnen.

Concurrentie

Naast India hebben ook Polen en Indonesië interesse getoond in de organisatie van de Olympische Spelen van 2036. Modi specificeerde geen specifieke stad of regio voor het Indiase bod. Een waarschijnlijke kandidaat voor de belangrijkste gaststad is echter Ahmedabad, dat het grootste stadion ter wereld heeft met een capaciteit van 132.000.

Toekomstige Spelen

De komende Olympische Spelen zullen plaatsvinden in Parijs (2024), Los Angeles (2028) en Brisbane (2032). De gaststad voor de Spelen van 2036 zal naar verwachting worden gekozen onder nieuw IOC-leiderschap, aangezien de ambtstermijn van president Thomas Bach in 2025 afloopt.

Related news