In Amsterdam is het 'hek van de dam'

Normal 782567921 640
Afgelopen jaar kwamen er fiets- en scooterparkeerregels op de Dam, het Damrak en op het Beursplein. Dat was even wennen voor iedereen.  Amsterdam was toch die stad waar je óveral je fiets kon neerzetten? Maar toen was het hek van de Dam.
Nederlanders houden van fietsen, Amsterdammers ook. En in theorie is het natuurlijk leuk en sympathiek: fiets tegen de muur, ketting erom, klaar! In theorie dan. Want in de praktijk zijn er meer dan een miljoen fietsen in de stad. Vergeleken met andere hoofdsteden is dat echt een énorm getal. En als al die fietsers en scooterrijders hun tweewieler neerzetten waar ze maar afstappen…

Vanaf 15 mei 2019

Het hek van de Dam! Dus, fietsen en scooters in stallingen, rekken en vakken: allemaal om bewoners, ondernemers en winkelend publiek meer ruimte te geven op straat. Na een periode van wennen, komt er nu intensievere handhaving. Vanaf nu gaan fietsen die niet in een vak, rek of stalling op Dam, Damrak of Beursplein staan, naar het Fietsdepot. Scooters die buiten de vakken staan geparkeerd, krijgen een boete van 60 euro. Waar deze regels gelden, ziet u aan de verkeersborden en tegels in en aan de randen van het gebied.

Waar kun je dan je fiets of scooter neerzetten?

  • Op het Beursplein is een stalling waar fietsen geparkeerd kunnen worden. Elke eerste 24 uur parkeren is gratis.
  • Fietsen rond het Rokin kunnen geparkeerd worden in een rek of vak op straat.
  • Voor scooters zijn er vakken in de Beursstraat en Oudebrugsteeg.

De toekomst

De komende jaren komen er steeds meer inpandige stallingen bij. Recent startte de bouw van een fietsenstalling op het Leidseplein. Ook op het Centraal Station komen nieuwe inpandige fietsparkeerplekken. In de zomer openen de stallingen Rokin en Reguliers.

De 2 en 6 weken regeling van 2016

In september 2016 ging in Amsterdam al de parkeerduurbeperking voor fietsen en scooters in. De regeling houdt in: maximaal 2 weken parkeren in de drukke centrumgebieden, bij NS en metrostations en de pont en maximaal 6 weken binnen de ring A10 met uitzondering van Noord. De ervaringen hiermee zijn positief. 70% van de Amsterdammers vindt dit een goede maatregel en er is zichtbaar meer plek in het rek.

Meer weten

Meer weten over parkeren van fiets of scooter en de stallingen? Zie: www.amsterdam.nl/fietsparkeren.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief