Hong Kongse rechtbank weigert gelijke huisvestingsrechten voor homohuwelijken te ontkennen

ongeveer een jaar geleden gepubliceerd

Een Hong Kongse rechtbank heeft een poging van de regering om gelijkwaardige huisvestingsrechten te ontkennen aan getrouwde homoparen afgewezen. De rechtbank oordeelde dat dit “discriminerend van aard” was en een volledige ontkenning van de rechten van dergelijke paren. Deze uitspraak is de nieuwste in een reeks juridische doorbraken voor voorstanders van homorechten in het wereldwijde financiële centrum dit jaar.

De uitdagingen van de regering

De regering had twee uitspraken van het Hooggerechtshof aangevochten waarin werd gesteld dat het “ongrondwettelijk en onwettig” was voor de huisvestingsautoriteit van de stad om getrouwde homoparen die in het buitenland waren getrouwd uit te sluiten van de openbare huisvesting.

Twee specifieke zaken

De beroepszaak betrof twee zaken. In de ene zaak had de autoriteit geweigerd om de aanvraag van een permanente inwoner om een openbare flat te huren met zijn echtgenoot in overweging te nemen. Dit omdat hun huwelijk in Canada niet werd erkend in Hong Kong. De andere zaak betrof een homopaar dat gezamenlijk eigendom van een door de overheid gesubsidieerde flat door de autoriteit werd ontzegd omdat hun huwelijk in Groot-Brittannië niet werd erkend in Hong Kong.

Oordeel van de rechtbank

Rechter Jeremy Poon, Aarif Barma en Thomas Au van het Hof van Beroep zeiden in een schriftelijk oordeel dat de behandeling van getrouwde homoparen door de autoriteit “discriminerend van aard” was en dat ze gelijke behandeling zouden moeten krijgen. “De ongelijke behandeling in de huidige zaken is een ernstigere vorm van indirecte discriminatie dan de meeste zaken, omdat het criterium er een is dat homoparen nooit kunnen halen”, aldus de rechters in hun uitspraak.

Reacties op de uitspraak

Een van de mannen die betrokken was bij de tweede zaak, Henry Li, verwelkomde de uitspraak in een post op Facebook. De rechtenorganisatie Hong Kong Marriage Equality verwelkomde ook de beslissing en zei dat deze duidelijk had gemaakt “dat discriminatie en ongelijke behandeling op basis van seksuele geaardheid geen plaats heeft in openbare beleidsbeslissingen”.

Eerdere uitspraken en toekomstige verwachtingen

De hoogste rechtbank van Hong Kong oordeelde in september tegen het homohuwelijk, maar erkende wel de behoefte van homoparen “aan toegang tot een alternatief juridisch kader om aan basismaatschappelijke eisen te voldoen”. De regering kreeg twee jaar de tijd om met dit kader te komen. Activisten in andere delen van Azië houden de uitspraken van de rechtbanken van Hong Kong in de gaten in de hoop dat deze de campagnes voor hervorming elders zouden kunnen beïnvloeden.