Hoge concentraties PFAS in Nederlandse hobbykipeieren

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Uit een recente risicobeoordeling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is gebleken dat eieren van Nederlandse hobbykippen hoge concentraties PFAS kunnen bevatten. De bron van deze verhoogde concentraties is nog niet bekend. Het ministerie van VWS en het RIVM zijn daarom een vervolgonderzoek gestart.

Advies aan consumenten

Het Voedingscentrum adviseert consumenten om in deze situatie te kiezen voor eieren uit de supermarkt, speciaalzaken of van de markt. Mensen die eieren van hun eigen kippen eten, wordt geadviseerd om deze af te wisselen met eieren uit de winkel.

Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA heeft eerder onderzoek uitgevoerd na berichtgeving van NRC en vier gemeenten in de omgeving van Dordrecht, en onderzoek van de NOS in Friesland, Utrecht en Limburg. De uitkomsten van deze onderzoeken toonden aan dat de geteste eieren van hobbykippen te veel PFAS bevatten.

Wat is PFAS?

PFAS is een verzamelnaam voor een grote groep chemische stoffen die worden gebruikt om consumentenproducten vet- en waterafstotend te maken. Sommige PFAS kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. In de afgelopen jaren is er op basis van wetenschappelijk onderzoek een nieuwe, lagere grenswaarde vastgesteld voor de maximaal aanvaardbare inname van PFAS per dag. Een wekelijkse PFAS-inname door de consumptie van bijvoorbeeld eieren gedurende een langere periode kan tot gezondheidsrisico’s leiden.

Het advies van het Voedingscentrum en de resultaten van de risicobeoordeling van de NVWA zijn gepubliceerd op hun respectieve websites.