HER Film Festival: Een viering van vrouwelijke kracht en inspiratie

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Op Internationale Vrouwendag, 8 maart 2024, start de vierde editie van HER Film Festival. Dit evenement is een samenwerking tussen Cinetree en ontwikkelingsorganisatie Simavi, bedoeld om aandacht te vragen voor de positie van vrouwen wereldwijd. Het festival biedt zeven films en documentaires aan die de verhalen vertellen van vrouwen die wereldwijd het verschil maken.

Over HER Film Festival

HER staat voor Health, Empowerment en Rights - belangrijke thema’s als het gaat om de positie van vrouwen wereldwijd. Het thema van deze editie is ‘Come together’, een oproep tot verbinding en samenwerking, eigenschappen die inherent zijn aan vrouwelijk leiderschap. De geselecteerde films en documentaires tonen de kracht van vrouwelijke samenwerking en inspireren kijkers tot positieve verandering.

De filmselectie

De filmselectie voor HER Film Festival bestaat uit zeven inspirerende films en documentaires die de kracht van vrouwen centraal stellen. Deze films zijn samengesteld met behulp van een groep betrokken curatoren en experts. Zo toont de debuutfilm ‘Papicha’ van regisseur Mounia Meddour het verhaal van de Algerijnse Nedjma, die een modeshow organiseert om te protesteren tegen een onderdrukkend regime dat vrouwen verplicht om zich te bedekken. Andere films zoals ‘Bombshell’, ‘Proxima’ en ‘Colette’ tonen vrouwen die zich staande moeten houden in een door mannen gedomineerde werkomgeving.

Waarom HER Film Festival?

Ondanks het streven naar gendergelijkheid in 2030, zoals vastgelegd in SDG5 door de Verenigde Naties, zijn er nog vele uitdagingen. HER Film Festival benadrukt de noodzaak van aandacht voor de gezondheid, empowerment en rechten van vrouwen en meisjes over de hele wereld. Studies tonen aan dat wanneer vrouwen leidende posities innemen, er tal van positieve effecten zijn zoals meer winst, hogere efficiëntie en meer diversiteit.

Niet alleen een filmfestival

HER Film Festival is meer dan alleen een filmfestival. Het is een oproep tot actie, een inspiratiebron en een platform voor verhalen en informatie. Zoals Sabine Brusse van Simavi zegt: “Vrouwen maken het verschil voor hun gemeenschappen, bijvoorbeeld door te zorgen voor toegang tot water. Wij roepen iedereen op om vrouwen wereldwijd te steunen in hun zoektocht naar rechtvaardigheid.”

Het HER Film Festival vindt online plaats van 8 tot en met 17 maart 2024 op www.herfilmfestival.nl. Geïnteresseerden kunnen zich gratis vooraf aanmelden om op de hoogte te blijven van het programma en de start van het festival.