Geboortecijfer in China op laagste punt ooit

6 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Het aantal geboorten in China is vorig jaar met 10% gedaald, waardoor het op het laagste niveau ooit is beland. Dit is ondanks de inspanningen van de overheid om ouders te ondersteunen. Er is toenemende bezorgdheid dat het land demografisch onevenwichtig is geworden.

Dalende geboortecijfers

China rapporteerde slechts 9,56 miljoen geboorten in 2022, volgens een rapport van de Nationale Gezondheidscommissie. Dit is het laagste aantal sinds het begin van de registratie in 1949. Hoge kosten voor kinderopvang en onderwijs, stijgende werkloosheid en werkonzekerheid en genderdiscriminatie hebben veel jonge stellen ontmoedigd om meer dan één kind te krijgen, of zelfs helemaal geen kinderen te krijgen.

Daarnaast is de bevolking van het land vorig jaar voor het eerst in zes decennia gedaald, tot 1,41 miljard mensen. Dit heeft binnenlandse demografen ertoe gebracht te klagen dat China oud zal worden voordat het rijk wordt. Dit zal de economie vertragen, omdat de inkomsten dalen en de overheidsschuld toeneemt door stijgende gezondheids- en welzijnskosten.

Effecten van het eenkindbeleid

Een groot deel van de demografische neergang is het gevolg van het eenkindbeleid van China, dat van 1980 tot 2015 werd opgelegd. Hoewel de afschaffing van dat beleid enig effect heeft, is bijna 40% van de Chinese pasgeborenen vorig jaar het tweede kind van een getrouwd stel, terwijl 15% afkomstig was van gezinnen met drie of meer kinderen, volgens de gezondheidsautoriteiten.

Maatregelen om geboortecijfer te stimuleren

Om de dalende geboortecijfers te stimuleren, heeft Beijing een reeks maatregelen uitgerold, zoals inspanningen om kinderopvang te vergroten en financiële prikkels. President Xi Jinping heeft in mei een vergadering voorgezeten om dit onderwerp te bestuderen.