Gaskraan in Groningen sluit eerder dan gepland

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De gaskraan in het Groningenveld wordt al dit voorjaar definitief gesloten. Oorspronkelijk zou de sluiting op 1 oktober plaatsvinden, maar de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet hebben besloten de sluiting te vervroegen. Dit werd woensdag bekendgemaakt door demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief.

Snellere sluiting

De wens voor een snellere sluiting komt vanuit de Tweede Kamer en het demissionaire kabinet. “Ik ben voorstander van een zo spoedig mogelijke sluiting”, aldus Vijlbrief. De exacte datum is nog niet bevestigd, maar zowel 1 mei als 15 april zijn volgens de staatssecretaris geschikte data.

Ontmanteling installaties

Hoewel de gaswinning afgelopen oktober al stopte, zou de ontmanteling van de installaties pas in oktober van dit jaar plaatsvinden. Op verzoek van de Kamer wordt dit proces nu vervroegd. De putten worden volgestort met beton en de installaties worden ontmanteld.

Wettelijke procedure

De definitieve sluiting van het veld moet worden vastgelegd in een wet. Deze wet moet nog worden aangenomen door de Eerste Kamer voordat de ontmanteling kan beginnen. De stemming over de wet vindt komende dinsdag plaats. Op de partijen FVD en JA21 na, zijn alle partijen in de Kamer voorstander van het stoppen met de Groningse gaswinning.

Na de stemming zal Vijlbrief de voorzitter van de Eerste Kamer bellen om het wetsvoorstel zo snel mogelijk in de senaat te behandelen. De oorspronkelijke sluitingsdatum van 1 oktober werd gekozen omdat dit overeenkomt met het begin van een nieuw gasjaar. Dit plan wordt nu dus aangepast op verzoek van de Tweede Kamer.