Frankrijk verhoogt terreurdreigingsniveau na dodelijke steekpartij op school

7 maanden geleden gepubliceerd

Premier Elisabeth Borne heeft Frankrijk op het hoogste niveau van de contra-terrorisme alert geplaatst na een steekpartij op een school in Arras, Noord-Frankrijk. Een leraar kwam om het leven en twee anderen raakten ernstig gewond. De dader, een 20-jarige man van Russisch-Chechische afkomst, is in hechtenis genomen.

De aanval

Volgens getuigen riep de aanvaller “Allahu Akbar”, of “God is de grootste”, tijdens de aanval op de Gambetta middelbare school. De aanval, die plaatsvond rond 11:00 lokale tijd, komt te midden van oplopende spanningen in de aanzienlijke moslim- en joodse gemeenschappen van Frankrijk, vanwege het conflict tussen Israël en Hamas. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin stelt dat er “geen twijfel” bestaat over een verband tussen de aanval in Arras en het Israël-Hamas conflict.

De dader

De dader, geïdentificeerd als Mohamed Mogouchkov, was een voormalig leerling van de school en stond bij de veiligheidsdiensten bekend om zijn betrokkenheid bij islamitisch extremisme. Hij had docenten eerder al gealarmeerd met zijn extremistische taalgebruik. Daarnaast zijn er meerdere familieleden van de aanvaller gearresteerd, waaronder een 17-jarige broer, zijn moeder, een zus en een oom.

Reactie van de president

President Emmanuel Macron bezocht de school na de aanval en veroordeelde de “barbaarsheid van islamitisch terrorisme”. Hij riep de Fransen op om “verenigd” te blijven in het licht van de aanval en “niet toe te geven aan terreur of ons te laten verdelen”.

De slachtoffers

Het dodelijke slachtoffer was een docent Frans, die in de keel en borst werd gestoken. Een andere leraar en een beveiliger raakten ernstig gewond en liggen nu in het ziekenhuis. De beveiliger is er kritiek aan toe, met meerdere steekwonden. Een derde persoon - een schoonmaker - raakte minder ernstig gewond bij de aanval en er zijn geen kinderen gewond geraakt.

Historische context

De aanval komt bijna drie jaar na de moord en onthoofding van een andere leraar, Samuel Paty, op zijn school buiten Parijs. Frankrijk is de afgelopen jaren getroffen door een reeks islamitische aanslagen. De ergste vond plaats in november 2015, toen schutters en zelfmoordterroristen uitgaansgelegenheden en cafés in Parijs aanvielen, waarbij 130 mensen om het leven kwamen. Die aanval werd opgeëist door de Islamitische Staat (IS).