Filipijnen veroordeelt Chinese kustwacht voor installeren drijvende barrière in betwist gebied

10 maanden geleden gepubliceerd

De Filipijnse kustwacht heeft zondag de installatie van een ‘drijvende barrière’ door de Chinese kustwacht in een betwist gebied van de Zuid-Chinese Zee veroordeeld. Volgens de Filipijnen belemmert deze barrière de toegang van Filipijnse boten tot het gebied en beperkt het hun visserijactiviteiten.

Ontdekking van de barrière

Woordvoerder Jay Tarriela van de Filipijnse kustwacht meldde op X, voorheen bekend als Twitter, dat de drijvende barrière was ontdekt door Filipijnse schepen tijdens een routine maritieme patrouille op vrijdag. De barrière was ongeveer 300 meter lang. Tarriela beweerde dat drie Chinese kustwachtboten en een Chinese maritieme militieboot de drijvende barrière hadden geïnstalleerd na de aankomst van een Filipijns regeringsschip in het gebied. Hij deelde foto’s van de vermeende drijvende barrière.

Reactie van de Filipijnse autoriteiten

De Filipijnse Nationale Veiligheidsraad (NSC) kondigde aan “alle passende acties te ondernemen om de verwijdering van de barrières te bewerkstelligen en de rechten van onze vissers in het gebied te beschermen”. Volgens de nationale veiligheidsadviseur Eduardo Año schenden de barrières de traditionele visserijrechten van de Filipijnen, zoals bevestigd door een internationale uitspraak van het tribunaal in 2016 tegen de claims van China in de Zuid-Chinese Zee.

Reactie van China

China verdedigde zijn acties op maandag door te stellen dat het “ondubbelzinnige soevereiniteit heeft over Huangyan Island en de aangrenzende wateren”, de Chinese naam voor de betwiste zandbank. Beijing beschuldigde het Filipijnse vaartuig ervan zonder toestemming te “intruderen”.

Achtergrond van het geschil

Bajo de Masinloc, ook bekend als de Scarborough Shoal, is een klein maar strategisch rif en vruchtbare visgrond 130 mijl (200 kilometer) ten westen van het Filipijnse eiland Luzon. Het rif, dat China Huangyan Island noemt, is een van de vele betwiste eilanden en riffen in de Zuid-Chinese Zee. In 2016 oordeelde een internationaal tribunaal in Den Haag in het voordeel van de Filipijnen in een historisch maritiem geschil, waarbij werd geconcludeerd dat China geen wettelijke basis had om historische rechten op het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee te claimen. China heeft de uitspraak genegeerd.

Related news