Fatbikefabrikanten boycotten verkopers die fietsen illegaal opvoeren

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Vier fabrikanten van fatbikes, Brekr, Phatfour, doppio en Knaap, gaan actie ondernemen tegen verkopers die de fietsen illegaal opvoeren. Opgevoerde fatbikes kunnen snelheden tot wel 50 kilometer per uur bereiken, terwijl ze eigenlijk ontworpen zijn om maximaal 25 kilometer per uur te gaan.

Maatregelen tegen opvoeren

De fabrikanten hebben aangekondigd maatregelen te nemen om het opvoeren van fatbikes tegen te gaan. Het opvoeren van deze fietsen is verboden, maar gebeurt toch vaak. Dit leidt tot gevaarlijke situaties, met name wanneer tieners zonder helm of rijbewijs te hard rijden op het fietspad.

In de afgelopen maanden hebben de politie en verschillende gemeenten grootschalige controles uitgevoerd. Hierbij wordt de fiets op een rollerbank geplaatst om te controleren hoe hard deze kan gaan. Als de fiets te hard gaat, kan de eigenaar een boete van 290 euro verwachten.

Overheidsreactie

De landelijke overheid is ook bezig met het aanpakken van dit probleem. Minister Mark Harbers van Infrastructuur heeft eerder aangegeven dat er plannen zijn om opvoersets te verbieden. Sommige gemeenten overwegen ontmoedigende maatregelen, zoals een kentekenplicht en een minimumleeftijd voor het rijden op een fatbike. Ook wordt er gekeken naar de mogelijkheid om fatbikes van het fietspad te verbannen.

Pleidooi voor bredere maatregelen

Brekr, een van de fabrikanten, pleit ervoor om de maatregelen niet alleen op fatbikes te richten, maar op alle e-bikes. Volgens Niels Willems, een van de oprichters en directeuren van Brekr, worden ook e-bikes met dunne banden vaak opgevoerd. Hij waarschuwt dat als de maatregelen alleen op fatbikes gericht zijn, de problemen zich zullen verplaatsen naar deze andere e-bikes.