Douane wil vaker gegevens delen in strijd tegen criminaliteit

4 maanden geleden gepubliceerd

Staatssecretaris De Vries van Financiën (Toeslagen en Douane) wil dat de Douane meer mogelijkheden krijgt om gegevens te delen met de Politie, de Marechaussee, de FIOD en de FIU. Dit om de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten te versterken.

Doel van de gegevensdeling

De staatssecretaris stelt dat gegevensdeling en -combinatie essentieel zijn voor vroegtijdige opsporing van strafbare feiten. Hij wil dit faciliteren via een wetsvoorstel. De Vries stelt: “Criminelen die drugs smokkelen, hebben onbeperkte middelen voor hun illegale activiteiten. Zij trekken zich niets aan van grenzen en regels. We moeten ervoor zorgen dat de mensen die ons land veilig houden hun werk zo effectief mogelijk kunnen doen.”

Strafbare feiten eerder opsporen

Op dit moment kan de Douane gegevens alleen delen als er een concreet vermoeden van een strafbaar feit is. Het doel van het nieuwe wetsvoorstel is om de Douane in staat te stellen om ook zonder dit vermoeden gegevens te delen. Dit kan zowel om grote hoeveelheden informatie als om informatie over individuele gevallen gaan. Bijvoorbeeld, de politie kan douanegegevens gebruiken om te achterhalen welke bedrijven een bepaald soort grondstof van drugs hebben geïmporteerd om mogelijke producenten van synthetische drugs op te sporen.

Zorgvuldige omgang met gegevens

Het wetsvoorstel waarborgt dat de gegevens zorgvuldig worden behandeld. De Douane zal niet meer informatie verstrekken dan noodzakelijk. De gegevens moeten worden geanonimiseerd als de persoonsgegevens niet nodig zijn om criminaliteit tegen te gaan. De andere diensten kunnen rekenen op hulp van douaniers bij het interpreteren van de gegevens, indien nodig.