Conservatieven en rechtse populisten vieren overwinning in Duitse regionale verkiezingen

10 maanden geleden gepubliceerd

De regionale verkiezingen in Duitsland, die afgelopen zondag plaatsvonden, hebben een overwinning opgeleverd voor conservatieven en rechtse populisten. Dit is een tegenslag voor de drie partijen in de linkse nationale alliantie van kanselier Olaf Scholz. De gevolgen van deze verkiezingen zullen door heel Duitsland voelbaar zijn.

Verkiezingsresultaten in Hessen en Beieren

Kiezers in twee van de grootste en rijkste deelstaten van Duitsland, Beieren en Hessen, mochten naar de stembus voor de regionale verkiezingen. Conservatieve en rechtse populistische partijen bekritiseerden tijdens de verkiezingscampagne het nationale beleid van Scholz op het gebied van migratie en energie. Dit resulteerde in een overwinning voor deze partijen. In Hessen behaalde de zittende CDU volgens voorlopige voorspellingen 34,5% van de stemmen, een aanzienlijke winst vergeleken met de vorige verkiezingen. De rechts-extreme AfD zag haar score ook stijgen met een paar procent naar 18%, waarmee ze de tweede plaats in namen.

In Beieren won de zittende conservatieve CSU, die sinds 1946 bijna continu de regionale regering heeft geleid, de meeste stemmen. Met slechts 36,7% van de stemmen, volgens voorspelde resultaten, is dit het slechtste resultaat voor de partij sinds 1958. Ondanks dit resultaat lijkt de CSU aan de macht te blijven, maar ze zullen wel in coalitie moeten blijven met de rechtse populistische Freie Wähler.

Impact op nationaal niveau

Hoewel de AfD in geen van beide staten deel zal uitmaken van de regering, zullen de resultaten een bredere nationale impact hebben. De verkiezingen zijn de eerste in een reeks belangrijke Duitse verkiezingen in de komende twee jaar, die zullen uitmonden in nationale parlementsverkiezingen in 2025. De resultaten zullen de AfD waarschijnlijk aanmoedigen.

Op lokaal niveau, in sommige oostelijke regio’s waar de AfD lokale leiderschapsposten heeft gewonnen, zijn er tekenen dat het conservatieve verbod op samenwerking met extreemrechts zou kunnen afbrokkelen. De successen van zowel de AfD als de Freie Wähler zullen invloed hebben op het nationale debat en zullen sommige conservatieven, met name CDU-leider Friedrich Merz, waarschijnlijk aanmoedigen om nog meer hardline te worden op kwesties zoals migratie.

Slechte prestaties van de partijen in de federale coalitie

De drie partijen in de federale coalitie van Scholz presteerden slecht in beide verkiezingen. Dit zal de druk op de leiders verhogen om te vechten voor hun kernwaarden en het zal nog moeilijker worden om de verschillen tussen de drie zeer uiteenlopende coalitiepartners te overbruggen.

De FDP zal zich bijzonder onzeker voelen na uit het parlement te zijn gestoten in Beieren en mogelijk ook in Hessen. De zakenvriendelijke, kleine staat FPD is al een ongemakkelijke partner voor de linkse Groenen en zal waarschijnlijk nog feller zijn hoek in Berlijn verdedigen.

Belangrijke kwesties tijdens de verkiezingen

De onderwerpen die de debatten tijdens beide verkiezingen domineerden, waren voornamelijk nationaal, niet regionaal. In een ongewoon felle campagne in Beieren bekritiseerden conservatieven en rechtse populisten de plannen van Berlijn om fossiele brandstofboilers uit te faseren en hoge migratiecijfers. Tegelijkertijd portretteerde de centristische premier van Hessen zichzelf als het stabiele conservatieve antwoord op de “linkse-Groene chaos” in Berlijn.

Ondanks deze kritiek heeft de coalitie van Scholz in de twee jaar sinds zij aantrad geprobeerd Duitsland door tal van crises te sturen, waaronder de oorlog in Oekraïne, hoge energiekosten en inflatie. Ondanks voorspellingen van ondergang is de werkloosheid laag gebleven, heeft het land zich afgewend van Russische energie en is de inflatie gestabiliseerd. Hoewel Duitsland in veel opzichten goed heeft standgehouden, toonden de verkiezingen van zondag aan dat veel kiezers dit niet zo voelen.