Check, koop en plak die rookmelder op!

7 maanden geleden gepubliceerd

Sinds 2022 zijn rookmelders verplicht op elke verdieping in een woning. “Rookmelders kunnen echt je leven redden, en gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust”, zegt Peter Schuurmans, ervaren brandweerman en expert op het gebied van Brandveilig Leven.

Belang van rookmelders

“Bij een brand heb je maar zo’n drie minuten om veilig buiten te komen. En brand, dat kan iedereen overkomen. Het plaatsen van rookmelders is zo gedaan. Ben jij er nog niet aan toegekomen, dan is dit het moment om rookmelders te plaatsen, want daarmee wordt je huis meteen een stuk veiliger”, aldus Schuurmans.

Rookmelder voor jezelf en anderen

Brand- en rookontwikkeling gaat razendsnel. Binnen een paar minuten kunnen er al flinke vlammen ontstaan. Een rookmelder voorkomt geen brand, maar waarschuwt jou zodat je tijd hebt om te vluchten en de brandweer te bellen. “Het is begrijpelijk dat je denkt dat je brand wel ruikt, maar het tegendeel is waar: Als jij slaapt, slaapt je neus ook”, verzekert Schuurmans.

Het is zo gepiept

“Het ophangen van rookmelders is heel eenvoudig, je kunt ze zelfs plakken”, legt Schuurmans uit. “Kun je het niet zelf? Vraag dan een familielid, een vriendin of je buurman. En wist je dat er voor mensen die doof of slechthorend zijn, speciale rookmelders zijn? Ze zijn voorzien van een trilalarm en een flitslamp. Vaak worden deze rookmelders vergoed door de zorgverzekeraar. Check, koop en plak die rookmelder op. Je koopt ze online of in de winkel. Zo zorg jij voor een veilige omgeving voor jezelf en voor een ander. Rookmelders redden levens. Echt waar.”