Bootongeluk in Democratische Republiek Congo: 167 mensen nog vermist

8 maanden geleden gepubliceerd
  Pixabay

Reddingswerkers zoeken nog naar 167 mensen die vermist zijn nadat hun boot vrijdag kapseisde in de Democratische Republiek Congo, volgens officiële bronnen. Er zijn al meer dan 40 lichamen geborgen en 189 overlevenden gered nadat de boot zonk in de Congo-rivier.

Overbeladen boot

De boot was overbeladen met meer dan 300 passagiers en vracht, zegt een burgerorganisatie betrokken bij de reddings- en bergingsoperaties. Boten zijn een veelgebruikt vervoersmiddel in de DR Congo vanwege het gebrek aan wegen. Echter, bootongevallen komen vaak voor door overbelasting, gebrek aan onderhoud en nachtelijke reizen. Veel passagiers dragen ook geen reddingsvesten. Volgens de autoriteiten voer de boot ‘s nachts, wat in strijd is met de veiligheidsvoorschriften.

Moise Katumbi, prominente oppositieleider in DR Congo en presidentskandidaat bij de verkiezingen in december, betreurde “deze tragedie”. Hij stelde dat het een “rechtstreeks gevolg” is van de regering “die de nachtelijke navigatie van vervallen en overbeladen boten tolereert”.

Steun voor getroffen kinderen

De provinciale regering van Equateur, waar het ongeluk gebeurde, heeft gezegd psychologische steun te zullen bieden aan kinderen die gewond zijn geraakt bij het ongeluk en hun ouders hebben verloren. Meer dan 40 lichamen zijn inmiddels geborgen, maar de lokale burgerorganisatie, Generatie Bewust, stelt dat het aantal 50 is.

Een overlevende vertelde aan Radio Okapi dat de boot, die de stad Mbandaka had verlaten voor het Bolomba-gebied in de noordwestelijke provincie Equateur, stilviel en uit balans raakte door overbevolking. Terwijl de bemanning probeerde de boot te herbalanceren, kapseisde deze met de passagiers en vracht voordat hij zonk.

Op zondag voorzag de vice-gouverneur van de provincie Equateur lichaamszakken en doodskisten voor de begrafenis van enkele slachtoffers.