Bindende richtlijn en 22 maatregelen voorgesteld om schade door online gokken te beperken

7 maanden geleden gepubliceerd

De Nationaal Rapporteur Versladingen (NRV), Prof. dr. Arnt Schellekens, concludeert in zijn rapport ‘Gokken met Gezondheid; advies over online kansspelen’ dat gokkers, vooral de kwetsbaren, onvoldoende worden beschermd. In het rapport stelt hij 22 maatregelen voor om de schade door het online gokken te minimaliseren.

Aanbevolen maatregelen

Het rapport benadrukt het belang van gelijke bescherming van gokkers bij alle kansspelaanbieders. Prof. dr. Schellekens beveelt een bindende zorgplicht aan voor kansspelaanbieders, opgesteld door onafhankelijke deskundigen en wetenschappers, zonder inmenging van gokbedrijven. Hij adviseert ook een maximumbedrag vast te stellen dat bij alle legale aanbieders gezamenlijk vergokt mag worden.

Daarnaast moeten gokkers beter worden geïnformeerd over de risico’s, en moeten er strengere regels komen voor gokreclames. Ook is er meer aandacht nodig voor de vroege herkenning van gokproblemen. Dit geldt zowel voor schuldhulpverleners, huisartsen, verslavingsartsen, psychologen, leraren als maatschappelijk werkers.

Problemen door online gokken

Sinds de legalisering van online gokken in 2021 door het kabinet, is het aantal spelers aanzienlijk gestegen. Hierdoor komen onnodig veel mensen in problemen, variërend van schulden tot depressie en suïcidaliteit. Aanvullende maatregelen zijn nodig om verdere schade te voorkomen. Deze adviezen zijn gericht op beleidsmakers, maar ook kansspelaanbieders, de verslavingszorg, schuldhulpverleners, banken en de sportwereld moeten bijdragen.

NRV en hun rol

De NRV is eind 2022 opgericht om een beter inzicht te krijgen in de impact van verslavingen op de volksgezondheid en de samenleving. ‘Gokken met Gezondheid’ is het eerste advies van de NRV. Het rapport is aangeboden aan de staatssecretaris van VWS, Maarten van Ooijen.