bijna 90% Nederlanders koopt kerstboom

Normal pexels photo 364668
Afbeelding: Dana Tentis

Houten, 9 december 2019 – Maar liefst 50% van de Zuid-Hollanders haalt dit jaar een echte kerstboom in huis. Daarmee wint de naaldboom het van de kunstkerstboom die bij 40% van de Zuid-Hollanders in de woonkamer staat. Dat blijkt uit onderzoek van bouwmarktketen Hornbach. En of hij nu echt of nep is, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna 90% van de Nederlanders een kerstboom plaatst. Slechts 11,7% van onze landgenoten viert kerst zonder boom.

"Een verrassende uitkomst", licht Maarten Post toe, Marketing Manager van Hornbach Bouwmarkt Nederland. "Want uit ons onderzoek blijkt dat de kunstkerstboom dit jaar flink terrein wint. De meeste Nederlanders (45%) plaatsen een kunstboom. 39% gaat voor een echte kerstboom. Geklust wordt er ook: bijna 5% van de Nederlanders bouwt zijn boom helemaal zelf. Van houten latjes bijvoorbeeld." Het onderzoek laat bovendien zien dat de kerstboom bij ruim 60% van de Nederlanders tot 6 januari, met Driekoningen, blijft staan.

Zuid-Hollanders gaan voor traditie

Hoewel de kunstkerstboom dus aan terrein wint, blijft de traditionele naaldboom in Zuid-Holland favoriet. "Een echte boom geeft veel mensen toch het échte kerstgevoel", vervolgt Maarten Post. "Het ritselt en ruikt lekker." Niet alleen in Zuid-Holland is de echte kerstboom favoriet. Ook in Noord-Holland, Groningen en Flevoland kiest men liever een naaldboom dan een kunstkerstboom. Drenthe is verdeeld. Daar kiest 50% voor een echte boom en 50% voor een kunst-variant.

Echte boom vorig jaar favoriet
Vorig jaar was de echte kerstboom nog favoriet onder de meeste Nederlanders. Uit verkoopcijfers van Hornbach blijkt dat de authentieke naaldboom in 2018, zowel on- als offline, meer werd verkocht. De online verkoopcijfers van de bouwmarkt laten zien dat de verkoop van kunstkerstbomen bij HORNBACH nu in week 47 al, met dubbele cijfers gegroeid is vergeleken met vorig jaar.

Kerstbudget

Het onderzoek laat tevens zien dat Nederlanders online gemiddeld 35 euro uitgeven aan kerstversiering. Bijna 20% van de Nederlanders geeft 10 euro of minder uit aan kerstversiering. Bij ongeveer 27% ligt dit bedrag tussen de 10 en de 20 euro. Een meerderheid van 38% geeft tussen de 20 en 50 euro uit aan kerstversiering. Bij 11% van de Nederlanders schommelen de uitgaven voor kerstversiering tussen de 50 en 100 euro en slechts 5% van de Nederlanders geeft meer van 100 euro uit aan kerstversiering.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief