Biden Administratie Bouwt Grensmuur in Texas Ondanks Eerdere Beloften

6 maanden geleden gepubliceerd
  Midjourney

President Joe Biden’s regering zal een deel van de grensmuur in Zuid-Texas bouwen in een poging om de toenemende immigratieniveaus te stoppen. Ongeveer 32 kilometer zal worden gebouwd in Starr County langs de grens met Mexico, waar functionarissen hoge aantallen oversteken melden.

Omstreden Grensmuur

Het bouwen van een grensmuur was een kenmerkend beleid van Donald Trump als president en werd fel tegengewerkt door Democraten. In 2020 beloofde Biden dat hij geen enkele voet van de muur zou bouwen als hij werd gekozen. Kort na zijn aantreden werd een proclamatie uitgevaardigd die stelde dat de bouw van een muur aan de zuidelijke grens “geen serieuze beleidsoplossing” is.

Echter, op donderdag zei Biden dat hij de bouw van de grensmuur niet kon stoppen omdat de financiering ervoor al was toegekend. Toen hem werd gevraagd of hij gelooft dat de muur zou kunnen werken, antwoordde hij eenvoudigweg: “nee”.

Reacties

De Amerikaanse douane en grensbescherming verdedigden de nieuwste zet ook, zeggend dat het fondsen gebruikte die al waren toegewezen voor een grensbarrière. De uitspraken van Biden en de verklaringen staan in schril contrast met een aankondiging over het project op het Amerikaanse federale register waarin wordt gesteld dat er “momenteel een acuut en onmiddellijk behoefte is om fysieke barrières en wegen te bouwen in de buurt van de grens van de Verenigde Staten om illegale binnenkomsten in de Verenigde Staten in de projectgebieden te voorkomen”.

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador bekritiseerde de aankondiging en zei dat een muur “in strijd is” met wat president Biden eerder had bepleit.

Impact en Kosten

Het toenemende aantal illegale grensovergangen heeft het onderwerp kwetsbaar gemaakt voor president Biden. Alleen al dit jaar zijn er in het gebied van de Rio Grande Valley meer dan 245.000 oversteken gemaakt, volgens overheidsgegevens, en september wordt verwacht een recordmaand te zijn. Verschillende Amerikaanse steden zeggen dat ze de druk van de toestroom voelen.

Burgemeester Eric Adams van New York City voorspelde dat de kosten voor het huisvesten van de meer dan 100.000 nieuwe aankomsten sinds vorig jaar de komende drie jaar zullen stijgen tot $12 miljard. Adams reist deze week naar Mexico, Colombia en Ecuador om migranten te ontmoedigen om te vertrekken. “We zijn aan onze capaciteit,” zei hij dinsdag.

Milieu-impact

Het project heeft al tientallen federale wetten laten varen om de bouw ervan goed te keuren, waaronder de Clean Air Act en Safe Drinking Water Act. Dit heeft milieuactivisten boos gemaakt, die zeggen dat de structuren door de habitats van bedreigde planten en dieren zullen snijden.

De US Customs and Border Protection heeft voorgesteld dat de barrières zullen bestaan uit grote bollards ingebed in een betonnen basis, evenals poorten, camera’s en CCTV-apparatuur. Homeland Security zei dat het financiering zou gebruiken die was veiliggesteld tijdens het presidentschap van Donald Trump om het nieuwe deel te bouwen. Het is de eerste keer dat de Biden-administratie haar bevoegdheden heeft gebruikt om de bouw van nieuwe muren goed te keuren.

Related news