Argentijnse president Milei beschuldigd van dubbele standaarden in salarisschandaal

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De Argentijnse president Javier Milei wordt beschuldigd van hypocrisie na een aanzienlijke salarisverhoging, terwijl hij een bezuinigingsprogramma doorvoert. Deze situatie heeft het rechtse populistische kabinet van Milei op zijn grondvesten doen schudden.

Details over salarisverhoging gedeeld

Oppositieleden vielen Milei afgelopen weekend aan en deelden details op sociale media die lieten zien dat zijn bruto maandsalaris vorige maand net iets boven de 6 miljoen Argentijnse peso’s (ongeveer $7,073 met de officiële wisselkoers van Argentinië) uitkwam. Dit weerspiegelt een salarisverhoging van 48% voor de president sinds januari.

Ontslag na schandaal

In een televisie-interview op maandag gaf Milei aan dat hij het ontslag van minister van Arbeid Omar Yasin had bevolen vanwege het schandaal. Hij beweerde dat de salarisverhoging voor hemzelf en topambtenaren “een fout was die niet gemaakt had mogen worden.”

Verdediging en tegenstand

Milei, een libertaire econoom die vaak vergeleken wordt met voormalig Amerikaans president Donald Trump, verdedigde de salarisverhoging door te beweren dat deze automatisch werd geactiveerd door een decreet dat 14 jaar geleden werd ondertekend door voormalig president Cristina Fernandez de Kirchner.

Echter, oppositieleden beweerden dat de handtekening van de president zelf werd gebruikt op een decreet van februari dat de salarisverhoging mogelijk maakte.

Bezuinigingsmaatregelen en economische crisis

Het schandaal komt kort na een grote tegenslag voor Milei’s ingrijpende economische hervormingswet, hoewel de president sindsdien zijn vastberadenheid heeft bevestigd om door te gaan met controversiële bezuinigingsmaatregelen.

Milei, die eind vorig jaar een presidentsverkiezing won, heeft gezegd dat er geen alternatief is voor zijn voorgestelde “shocktherapie” als de regering grip wil krijgen op de diepe economische crisis van Argentinië. De koopkracht van de Argentijnen is verwoest door een jaarlijkse inflatie van meer dan 250%, het hoogste niveau in meer dan drie decennia, terwijl nu twee op de vijf burgers in armoede leven na decennia van financieel wanbeheer.

Beschuldigingen van dubbele standaarden

Victoria Tolosa Paz, een Argentijns parlementslid die eerder in het kabinet van de linkse president Alberto Fernandez diende, beschuldigde Milei van dubbele standaarden. “Met de vlag van bezuinigingen, liegt Milei tegen ons,” zei Tolosa Paz afgelopen zaterdag via sociale media.