Amsterdam maakt parkeren in het centrum peperduur

Normal singel amsterdam
Vandaag, zondag 14 april, gaan de parkeertarieven omhoog. Dit gebeurt om de stad leefbaar en bereikbaar te houden. Het geld gaat naar wegen, speelplekken en groen.
In het centrum kost parkeren vanaf 14 april 7,50 euro per uur. Nu is dit nog 5 euro. Ook de tarieven in de gemeentelijke parkeergarages gaan omhoog. Parkeren in de parkeergarage blijft wel goedkoper dan parkeren op straat. Het stadsbestuur wil de binnenstad voor een groot deel autoluw maken. Verhoging van de parkeertarieven helpt hierbij.

Ruimte

Er is meer behoefte aan groen en plekken om te spelen. Parkeren op straat kost veel ruimte. Om de stad leefbaar te houden moeten bezoekers en Amsterdammers het openbaar vervoer meer gebruiken. En natuurlijk de fiets.

Noodzakelijk

Vooral de binnenstad lijdt onder het verkeer. De smalle straten zijn niet gemaakt voor de auto. Daarom gaan juist daar de parkeertarieven omhoog. Een verhoging waar niet iedereen blij mee zal zijn, maar die wel nodig is. Ook in andere stadsdelen gaan de tarieven omhoog.

Bezoek mag langer met korting parkeren

Bezoekers mogen vanaf 14 april langer met korting parkeren dan nu het geval is. De bezoekersregeling wordt verruimd naar maximaal 40 uur per maand in de stadsdelen waar nu nog 10 uur of 30 uur korting geldt. Bewoners kunnen hun bezoek dus meer uren per maand met 50 procent korting laten parkeren.

Investeren in bereikbaarheid

Het parkeren levert elk jaar zo’n 200 miljoen euro op. 32 miljoen gaat op aan de kosten voor controles op straat. Het overgrote deel wordt gestort in het mobiliteitsfonds. Dit geld is voor verbetering van het wegennet en de openbare ruimte. Dus ook voor speelplekken en groen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief