Afname in bankhelpdeskfraude in 2023

5 maanden geleden gepubliceerd

Volgens de jaarlijkse cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de politie is de financiële schade en het aantal registraties van bankhelpdeskfraude in 2023 afgenomen. Het bedrag dat fraudeurs gemiddeld buitmaken bij een slachtoffer is ook aanzienlijk gedaald.

Wat is bankhelpdeskfraude?

Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij criminelen zich voordoen als bankmedewerker. Ze overtuigen een slachtoffer dat het geld op hun bankrekening niet meer veilig is. Vervolgens moeten de slachtoffers hun geld ‘tijdelijk’ veiligstellen op een zogenaamde kluisrekening. Dit geld komt dan bij de criminelen terecht.

Afname in registraties en financiële schade

In 2022 registreerde de politie 7458 gevallen van bankhelpdeskfraude. Dit aantal is in 2023 gedaald naar 6970. De financiële schade, zoals vermeld in aangiften, is ook afgenomen; van 56,1 miljoen euro in 2022 naar 33,7 miljoen in 2023. Tevens is het gemiddelde schadebedrag dat slachtoffers melden gedaald van 13.770 euro in 2020 tot 6771 euro in 2023.

Deze daling is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van de politie en banken. Beide partijen hebben ingezet op het opsporen van daders en het voorlichten van burgers. Banken hebben ook bijgedragen aan dit resultaat met diverse interventies, zoals het verlagen van daglimieten voor het overmaken van grote sommen geld en het inbouwen van tijdsloten.

Jonge daders, oudere slachtoffers

Uit politieonderzoek blijkt dat het meestal jonge daders zijn die zich richten op oudere slachtoffers. Meer dan 80 procent van de verdachten is jonger dan 40 jaar, terwijl bijna 80 procent van de slachtoffers ouder is dan 60. Het is daarom van groot belang om deze kwetsbare groep preventief voor te lichten.

Het belang van aangifte doen

Veel mensen doen geen aangifte uit schaamte of omdat ze denken dat het geen zin heeft. Echter, aangifte doen is belangrijk omdat het niet alleen opsporing mogelijk maakt, maar ook verder slachtofferschap helpt voorkomen. Fraudeurs kunnen sneller worden opgespoord en frauduleuze bankrekeningen en websites kunnen eerder worden geblokkeerd of uit de lucht worden gehaald.

Landelijke aanpak

Sinds 2022 kent de politie een landelijke aanpak onder de naam Operatie Centurion. Deze operatie richt zich op het vergroten van de opvolging van aangiften van online criminaliteit. Daarnaast werkt de politie in de integrale aanpak online fraude samen met banken, de telecomsector, het OM en gemeenten, om bankhelpdeskfraude en andere vormen van online criminaliteit breed te bestrijden.