Activisten beschuldigen Iraanse politie van mishandeling meisje

8 maanden geleden gepubliceerd

Armita Geravand, een 16-jarig meisje, is naar verluidt in een coma beland na een confrontatie met de Iraanse zedelijkheidspolitie. Activisten beweren dat ze is mishandeld omdat ze geen hoofddoek droeg. Armita stortte in nadat ze zondag een metrostation in Teheran was binnengegaan. Ze wordt momenteel behandeld in het Fajr ziekenhuis in Teheran onder strenge beveiliging.

Details van het incident

Hoewel de autoriteiten beweren dat Armita flauwviel, is er een foto online geplaatst waarop te zien is dat ze bewusteloos uit de trein wordt getrokken. Mensenrechtenorganisatie Hengaw beschuldigt de zedelijkheidspolitie ervan dat ze Armita zwaar lichamelijk hebben mishandeld. Het is ook gemeld dat alle mobiele telefoons van Armita’s familieleden in beslag zijn genomen.

Journaliste opgepakt

Op maandag werd een vrouwelijke journalist van de krant Sharq kortstondig vastgehouden door de autoriteiten toen ze het ziekenhuis bezocht om verslag uit te brengen over de zaak.

Achtergrondinformatie over Armita

Hengaw, die zich richt op de Koerdische etnische minderheid in Iran, meldt dat Armita weliswaar in Teheran woont, maar oorspronkelijk afkomstig is uit de overwegend Koerdische westelijke provincie Kermanshah. Ze zou zijn aangevallen op het metrostation voor wat de autoriteiten zagen als niet-naleving van de verplichte hoofddoek.

Reacties op het incident

Twee prominente mensenrechtenactivisten meldden aan Reuters dat er inderdaad een confrontatie was met agenten die de strikte kledingcode handhaafden. Het in Amsterdam gevestigde Radio Zamaneh citeerde een anonieme bron die beweerde dat de tiener “door hoofddoekhandhavers werd geduwd” nadat ze zonder hoofddoek de trein was ingestapt en dat “ze haar hoofd stootte tegen een ijzeren paal”.

CCTV-beelden

De directeur van de metro van Teheran, Masood Dorosti, ontkende dat er “een verbaal of fysiek conflict” was tussen Armita en “passagiers of metrofunctionarissen”. Hij beweerde dat CCTV-beelden deze claim tegenspreken. De beelden zouden Armita laten zien, met onbedekt haar, die met twee andere meisjes een trein op het platform betreedt.

Echo’s van een eerdere zaak

Sommige Iraanse sociale media-gebruikers merkten op dat de video die door de autoriteiten werd vrijgegeven alleen het platform laat zien en niet de binnenkant van de trein. Ze zagen ook overeenkomsten met de zaak van Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdische vrouw die in september 2022 overleed nadat ze door de zedelijkheidspolitie in Teheran was aangehouden voor het “onjuist” dragen van haar hoofddoek. Getuigen beweerden dat ze door agenten was geslagen, maar de autoriteiten schreven haar dood toe aan reeds bestaande medische aandoeningen.