23 Militairen onderscheiden voor uitzonderlijke inzet tijdens missies

Normal koning willem alexander uniform close up
Afbeelding: Wikimedia

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Wijnen reikt op 19 december 2019 aan 23 militairen het Ereteken Voor Verdienste in Brons uit. Zij krijgen deze onderscheiding voor bijzonder verdienstelijk optreden tijdens missies in Irak, Afghanistan, Mali en Sudan.

Het Ereteken Voor Verdienste in Brons is een ministeriële onderscheiding die kan worden toegekend aan militairen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt.

Acht militairen van het Korps Commandotroepen van de Landmacht en vier militairen van de Maritime Special Forces van de Marine worden onderscheiden voor het behandelen van honderden gewonde Irakese militairen en burgers in een Casualty Collection Point tijdens de slag om Mosul in Irak in 2016. Deze operatie was één van de grootste veldslagen in de oorlog tegen IS en leidde uiteindelijk tot de val van het kalifaat. Onder zware omstandigheden en dichtbij het front redden zij honderden zwaargewonde Irakezen het leven en leverden hiermee, zonder een schot te lossen, een essentiële bijdrage aan de strijd tegen IS.

Tien militairen worden onderscheiden voor individuele acties tijdens optreden onder grote dreiging in Afghanistan tussen 2006 en 2010.
Bij verschillende incidenten en gevechtsacties gaven zij op uitmuntende wijze leiding, hielpen gewonden of ondernamen acties die van groot belang waren voor het slagen van de opdracht of het helpen van collega’s die onder vuur lagen.

Eén militair wordt onderscheiden voor het helpen van vluchtelingen, die als gevolg van gevechten tijdens de Juba-crisis in Sudan in 2016 hun toevlucht zochten tot het VN-kamp, waar hij op dat moment werkzaam was. Terwijl het kamp onder vuur lag coördineerde hij de vluchtelingenstroom, stuurde de beveiliging van het kamp aan en hielp gewonden.

Eén militair wordt onderscheiden voor het verlenen van levensreddende eerste hulp bij het mortierongeval in Mali in 2016 waarbij twee militairen omkwamen en een derde zwaargewond raakte.

Van de vierentwintig onderscheiden militairen ontvangen twaalf ook de Sculptuur Operationeel Optreden, de één-na-hoogste individuele waardering binnen de Koninklijke Landmacht.
De Sculptuur Operationeel Optreden kan worden toegekend aan militairen van de Koninklijke Landmacht die zich tijdens operationele inzet hebben onderscheiden door een betekenisvolle en beleidsvolle handeling, of reeks van handelingen.

Adverteren op Nederland Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Nederland Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief