200 jaar KNRM gevierd met landelijke tentoonstelling

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

Dit jaar vieren 13 Nederlandse maritieme musea gezamenlijk de 200e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) met de tentoonstelling ‘Redders op zee’. De KNRM komt jaarlijks meer dan 2.500 keer in actie bij noodmeldingen op zee en het ruime Nederlandse binnenwater. De tentoonstellingen bieden een intieme kijk in het werk en de omstandigheden van de vrijwillige helden van de KNRM.

‘Redders op zee’

‘Redders op zee’ toont het werk van topfotografen Jeroen Hofman en Robin de Puy. Hofman heeft alle reddingstations van de KNRM bezocht en de locaties, de vloot en de omgeving in beeld gebracht. De Puy heeft de vrijwilligers van de KNRM op persoonlijke wijze vastgelegd in hun dagelijks leven, zonder de afleiding van de KNRM-kleding en logo’s. Daarnaast is er historische fotografie te zien, ingekleurd door colorist Jakob Lagerweij.

Unieke invulling per museum

Ieder museum vult de expositie aan met eigen thema’s en collecties. Ze belichten onderwerpen en objecten uit hun eigen collectie en vertellen regionale verhalen, gekoppeld aan de KNRM-reddingstations in de omgeving. De museumbezoeker krijgt hierdoor een diverse kijk op de vloot, de taken en de vrijwilligers van de KNRM.

Feestelijke opening

Op 22 februari werd de eerste tentoonstelling feestelijk geopend in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Michael Huijser, directeur van Het Scheepvaartmuseum, ziet de tentoonstellingen als een cadeau aan de KNRM. Hij benadrukt dat de tentoonstellingen bedoeld zijn om mensen verder kennis te laten maken met wat de KNRM al 200 jaar doet.

Jacob Tas, directeur van de KNRM, is verheugd over de zichtbaarheid die de musea voor de organisatie realiseren. Hij ziet het als erkenning voor het harde werken en de persoonlijke verhalen van iedereen die bij het reddingswezen betrokken is. Bovendien stimuleert het nadenken over de toekomst: hoe houden we onze wateren ook de komende 200 jaar veilig?